V knize Tango pod Hradem Hilšer vypráví o svém vstupu do politiky a zamýšlí se nad stavem české společnosti. Na knize vedle něj pracoval i novinář Jan Dražan a Jan Pergler. "Příběh pana Hilšera mě fascinoval. Mezi prvním a druhým kolem, kdy pan Hilšer získal půl milionu hlasů, uzrála tato myšlenka a rozhodli jsme se ho oslovit," uvedl Dražan.

Další novinkou, která se v rámci projektu představí, bude kniha Reného Nekudy Příběhostroj. Obsahuje 60 úkolů, her a zadání příběhů, které mají rozvíjet čtenářskou gramotnost, kreativitu a obrazotvornost. "V knize si máte vylosovat nějakou kombinaci postav a předmětů. Kombinací je tam více než 20 milionů," řekl Nekuda.

Vedle toho Vítězslav Kremlík v knize Obchodníci se strachem odhaluje, jak se vyrábí zprávy o katastrofách prostřednictvím statistických triků, a věnuje se skandálům kolem manipulací OSN s daty o globálním oteplování. Česko-nigerijský autor Obonete S. Ubam pak ve své novince Sedm let v Africe zachytil své osudy v Nigérii coby dědice trůnu místního kmene. V rámci knižního čtvrtku vyjde i první díl zamýšlené trilogie od Philipa Pullmana s názvem Kniha Prachu. Kompletní seznam knih je zveřejněn na webu www.velkyctvrtek.cz.

Velký knižní čtvrtek se v Česku koná po vzoru Británie. Pořadatelé začínali s jedním za rok a měl pomoci knihám a knihkupcům v době ekonomické krize, později se rozrostl na dvě opakování za rok.

sza ktp mal