"S myšlenkou vytvořit inscenaci, která se nějakým způsobem bude zabývat osudy dětí s Aspergerovým syndromem, nás oslovila umělecká ředitelka Dominika Špalková. Nás to okamžitě zaujalo, protože sami známe ze svého okolí děti či dospělé, které tímto syndromem trpí. Shodli jsme se na tom, že téma je společensky živé i divadelně přitažlivé, ačkoliv zároveň i obtížné," uvedl k volbě námětu Jarkovský.

Mimoň je chlapec, který žije spokojeně sám ve svém vlastním světě a ten mu dokonale vyhovuje. Vše se ale náhle změní. Když se jeho planeta začne přehřívat, nezbude mu, než se vydat na cestu vesmírem a hledat si nové útočiště. A na cestě ho čeká řada podivuhodných dobrodružství. "Hledali jsme vhodné divadelní vyjádření osamocenosti člověka, který vnímá jinak a komunikuje jinak. Pro kterého je všechno, co nám připadá samozřejmé a snadné, naopak obtížné a nezvyklé. Nakonec jsme se rozhodli jít cestou takového zvláštního sci-fi. Někteří autisté se ostatně sami označují za mimozemšťany," uvedl Vašíček.

Na vizuální stránce představení spolupracovali tvůrci inscenace s výtvarným oborem královéhradecké ZUŠ Střezina. Vzniklo tak množství obrazů s vesmírnou tématikou, kdy některé z nich jsou přímo použity v představení jako součást videoprojekce. "Doufáme, že diváci v inscenaci Mimoň ocení možnost objevovat nové světy spolu s malým hrdinou, který je tak trochu mimo, a pokusí se vidět svět jeho očima. Očima chlapce, který se cítí a vždy se nejspíš bude cítit tak trochu cizincem mezi ostatními lidmi," uvedla ředitelka Divadla Drak Eliška Finková.

Autorem hudby je Daniel Čámský, scénu navrhla Tereza Venclová a o projekci se postaral David Ledvinka. Hrají Dominik Linka, Luděk Smadiš, Petra Cicáková, Pavla Lustyková a Filip Huml.

Divadlo Drak předpokládá, že v sezoně 2018/2019 uvede čtyři premiéry, o jednu více než v té minulé. "Zatím je to pracovní verze premiérových představení," řekla ČTK Marková. Další premiéra je v plánu 16. března 2019 a má jít o hru O zlaté rybce. Třetí premiérou by měla být 4. května inscenace On the road a poslední 21. září hra Zeď na motivy Petra Síse.