"Sinfonía Argentina je dílo oslavující národy, zemi a přírodu Argentiny. Je to ale zároveň symfonie s humánní myšlenkou a nadčasovým poselstvím, která oslovuje posluchače napříč kontinenty. Je pro mě velkou ctí, že mohu toto dílo uvést se Severočeskou filharmonií Teplice, se kterou jsem minulý rok absolvoval turné po Jižní Americe," řekl dirigent Roberto Montenegro. "Považuji se za šťastného člověka, protože jsem měl příležitost pracovat s tímto orchestrem již několikrát," dodal.

Montenegro se po roce vrací nejen do České republiky, ale také do Německa. Kromě koncertu v domovském sále Severočeské filharmonie v Teplicích bude ještě dirigovat koncert v Obecním domě v Praze a v mnichovském Herkulessaal. Účast přislíbili i autoři. Do Teplic by měl přijet skladatel Doura a stejně uznávaný spisovatel a básník Alejandro Roemmers, na jehož text byla symfonie zkomponována. Roemmers zřejmě přiletí pouze na teplické představení. Dílo obou autorů je známé jak v Jižní Americe, tak i v USA a Evropě.

"Věnuji se hudbě od svých pěti let. Vyrůstal jsem v rodině, kde byl obdivován Antonín Dvořák a Bedřich Smetana, jejichž dílo mě do určité míry inspirovalo i při komponování této symfonie. Začal jsem ji psát v roce 2007 a dokončil ji po deseti letech. Jsem velmi poctěn, že ji mohu představit ve spolupráci s maestrem Montenegrem v České republice. Hudbu českých skladatelů považuji za své hudební kořeny," uvedl Doura.

Ředitel České filharmonie Teplice Roman Dietz za hudební těleso uvedl, že si velice váží toho, že může provést v premiéře takto rozsáhlé a interpretačně náročné dílo. "Třemi nadcházejícími koncerty tak navazujeme na naše turné po Jižní Americe v roce 2017," dodal Dietz.

Sinfonía Argentina je napsána pro orchestr a sbor a má čtyři části. "Ztělesňuje rytmus a energii této země a lidské hodnoty předávané z generace na generaci. Věřím, že osloví i publikum v České republice,“ dodal Montenegro.

Severočeská filharmonie Teplice je jediným profesionálním symfonickým orchestrem v Ústeckém kraji. Zakládací listina a úřední schválení orchestru nese letopočet 1838.