Půl století s Cimrmanem přibližuje chod Divadla Járy Cimrmana, jeho herců i her. "Návštěvníci si prohlédnou fotografie, rekvizity, objekty, vynálezy a předměty týkající se Járy Cimrmana a jeho osobnosti. Součástí je také tvořivá část," řekl ředitel Sladovny Adam Langer.

Výstava je vhodná pro dospělé i pro starší děti. Protože Divadlo Járy Cimrmana je podle Langera i v osnovách literatury pro střední školy, připravila Sladovna i lektorský program.

Ve sklepě Sladovny, v Balzám Café, je druhá cimrmanovská výstava nazvaná Šikovní Divadla Járy Cimrmana. Písecký rodák Petr Brukner představuje fotografie, Jaroslav Weigel grafiky a Jiří Hraběta dřevořezby. Výstava Půl století s Cimrmanem potrvá do konce roku.

Herci Divadla Járy Cimrmana přiznávají, že mají jižní Čechy rádi. V obci Nové Homole na Českobudějovicku je slepá Cimrmanova ulička, Cimrmana připomíná i mohyla na zastávce úzkokolejky v Kaprounu na Jindřichohradecku. Poslední představení sezony hraje divadlo pravidelně v Jihočeském kraji. Tradici má i benefiční běh Járy Cimrmana na festivalu Okolo Třeboně, kdy se běhá v zimnících a s kufry v rukou.