Autorská čtení dnes budou mít čínský básník Jidi Majia (Ťiti Ma-ťia), indická autorka Kiran Desaiová, která získala za román Dědictví ztráty Man Bookerovu cenu, ve Švédsku sídlící africký básník a fotograf Cletus Nelson Nwadike a íránský autor Abolghasem Esmailpour.

Irvine Welsh, autor slavného románu Trainspoting, přijel do Prahy na čtyři dny. Kromě dvou večerů v Senátu navštívil Dejvické divadlo, kde zhlédl inscenaci hry Ucpanej systém na motivy svých povídek. Welshovi nedávno vyšel nový román Kalhoty mrtvých chlápků (Dead Menʼs Trousers). Na podzim mu v češtině vyjde román Umělec na ostří nože (The Blade Artist); v obou rozvíjí další osudy hrdinů Trainspotingu.

Román Kalhoty mrtvých chlápků je pátý v jeho trainspottingovské řadě. Welsh říká, že to bude závěrečná část. Trainspotting, vydaný v roce 1993, je surovou černou komedií o heroinových závislácích vzešlých z edinburghské dělnické třídy. Prodalo se ho přes jeden milion výtisků jen ve Spojeném království a údajně je to nejkradenější kniha v britské vydavatelské historii, uvádí webová stránka festivalu.