Film Green Book, jehož hlavními hvězdami jsou Mahershala Ali a Viggo Mortensen, předstihl snímek If Beale Street Could Talk amerického filmaře Barryho Jenkinse. Snímek podle knižní předlohy Jamese Baldwina, která v češtině vyšla jako Beale Street Blues, skončil druhý. Drama Roma mexického oscarového režiséra Alfonsa Cuaróna, které nedávno získalo hlavní cenu na benátském filmovém festivalu, se umístilo na třetím místě.

K překvapení mnohých se mezi první trojici nedostal snímek Bradleyho Coopera Zrodila se hvězda s popovou zpěvačkou Lady Gaga v jedné z hlavních rolí, který byl podle agentury AP považován za horkého favorita na vítěze.

O ceně publika (People's Choice Award), udělované od roku 1978, rozhodují výhradně diváci. Ocenění bývá považováno za předzvěst Oscarů. Uplynulé ročníky představily filmovému světu několik snímků, které se v následujícím roce staly vítězi cen americké filmové akademie, například Milionář z chatrče, Americká krása nebo La La Land. Loni festival vyhrál snímek Tři billboardy kousek za Ebbingem, který poté získal dva Oscary.

Na čtyřicátém třetím ročníku torontské přehlídky se představilo na 300 celovečerních i krátkometrážních snímků ze 74 zemí.

mka