Ve Zlíně se odehrála moje první filmová premiéra, točilo se tam Requiem pro panenku, řekla dnes. "A bude to poprvé, kdy se stanu předsedkyní poroty a předsedkyní čehokoli. Jsem soutěživé děvče, vzbudilo to ve mě pýchu, radost a odpovědnost," řekla ke svému angažmá na festivalu.

Morricone mladší složil hudbu ke snímku 72 Hours in Bangkok českého režiséra a producenta Lubomíra Haltmara, který festival uvede ve světové premiéře. Pojednává o ztraceném dvouletém chlapci v Bangkoku a poukazuje na téma ztracených dětí obecně.

Festival zahájí 25. května snímek Falkoni islandského režiséra Bragiho Thora Hinrikssona. Večerní zahájení obstará distribuční premiéra slovensko-českého filmu Nina režiséra Juraje Lehotského. Festival nabídne tři stovky filmů z 55 zemí a ukáže práci tvůrců nejen z klasických filmových velmocí, ale i třeba z Venezuely, Chile, Svazijska nebo Singapuru. Novinkou 58. ročníku je zařazení dokumentárního žánru do soutěžní roviny. Do soutěží je připraveno celkem 33 celovečerních snímků, 62 krátkých filmů animovaných a 74 krátkých studentských.

Hlavním tématem festivalu je československý film pro děti a mládež u příležitosti 100 let české státnosti a 120 let československé kinematografie. Téma obsahuje 43 snímků. "Promítat budeme například kolekci českých a slovenských dětských filmů a pohádek sestavenou hereckými a filmovými osobnostmi doplněné jejich vzpomínkami. Řada z nich přijede svůj oblíbený film na festival uvést," uvedla umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Výročí založení slaví letos i Rakouskou, jehož filmové tvorbě se bude festival také věnovat. Doprovodný program se zaměří i na filmovou hudbu v československém filmu, zazní během něj podle organizátorů to nejlepší z tvorby Karla Svobody, Petra Hapky, Jaroslava Uhlíře, Petra Skoumala, Angela Michajlova či Jana Hammera.