Z vyjádření investora garáží v hodnotě okolo 130 milionů korun soukromé firmy ISP Hradec Králové vyplynulo, že zahájení výstavby se minimálně o půl roku oddálí a projekt prodraží. Podle památkářů by kvůli zachování vykopávek nemělo být postaveno plánované zapuštěné polopatro parkovacího domu a základové piloty by měly být zapuštěny mimo stavební konstrukce. "Současně je potřeba říci, že archeologický průzkum není ještě dokončen. Přesto jsme už zadali vypracování alternativního založení domu, tak aby památka mohla být zachována. Od začátku projekt počítal s tím, že se tam něco může nalézt," řekl ČTK člen představenstva společnosti ISP Hradec Králové Jiří Holubec. Parkovací dům, který měl začít vznikat letos na jaře, má pomoci řešit nedostatek míst v historickém centru stotisícového města. "Nesporně k navýšení nákladů dojde, ale v tuto chvíli je předčasné hovořit o tom o kolik," řekl Holubec.

Podle archeologů jde o nejvýznamnější nález svého druhu nejen v Hradci Králové, ale i v národním měřítku. "Žádný podobný pevnostní objekt již v Hradci nemůže být vykopán. Nález navíc až neuvěřitelně tematicky zapadá do konceptu celého muzejního kampusu, jenž v areálu vzniká," uvedlo Muzeum východních Čech na svých webových stránkách.

"Jsme přesvědčeni, že odkryté pevnostní zdivo by mělo být zachováno jako jedinečný doklad pevnostního Hradce Králové a že projekt parkovacího domu, který je potřebný, lze upravit tak, aby nalezené zdivo bylo vhodnou formou prezentováno," uvedl ředitel územní pracoviště NPÚ v Josefově Jiří Balský.

Hodnota nálezu podle památkářů spočívá v odkrytí jedinečné části pevnostního kasematního objektu, dokonce se zbytky nadzemního zdiva včetně špalet průchodů mezi trakty jednotlivých sálů a vstupů z nádvoří. "Nález zdiva výrazně prohlubuje dosavadní znalosti o způsobu demolice pevnostních objektů po zrušení pevnosti a odprodeji jejích pozemků a objektů městu v roce 1893," uvedla Macková.

Objevený Kavalír č. XXXIII byl součástí opevnění hlavního valu královéhradecké pevnosti rekonstruované v letech 1780 až 1790 podle projektu Nicolase Kleindorfa, pozdějšího prvního velitele pevnosti Josefov, a Václava Hirchenhahna z Hahnensteina.