Josef Dvořák se narodil před 135 lety. Přátelil s malířem Antonínem Slavíčkem a tvořil pod jeho vlivem. Věnoval se především krajinomalbě. Dcera Anna Dvořáková, absolventka Akademie výtvarných umění v Praze, se ve své tvorbě soustředila na zátiší a žánrové obrazy z venkovského života. Zemřela před pěti lety ve věku 89 let.

Kromě obrazů otce a dcery Dvořákových bude v galerii možné od 18. ledna vidět fotografie Věry Staňkové a sklářská tvorba Drahomíra Prihela. Společným tématem bude benátský karneval. Výstavní plán počítá také s výstavu fotografií 14. ročníku soutěže pořádané Muzeem Vysočiny Jihlava Photographia Natura 2017. Zahájena bude 1. února.

Horáckou galerie spravuje od roku 2001 Kraj Vysočina. Sídlí v renesančním zámku na Vratislavově náměstí. Založená byla v roce 1964. Prezentuje především nejvýznamnější osobnosti regionálního umění v konfrontaci s českým výtvarným umění. Sbírkový fond galerie obsahuje více než 10.000 uměleckých děl od konce 18. století až do počátku 21. století. Vlastní rozsáhlé soubory tvorby Jana Laudy, Josefa Mařatky, Vincence Makovského nebo Josefa Štursy. Součástí sbírek je také kolekce hutního skla z 60. a 70. let minulého století ze skláren ve Škrdlovicích u Žďáru na Sázavou.

vkr jpt