Kniha navazuje na předchozí podobné průvodce Praha moderní I-IV vydané v uplynulých pěti letech. Věnuje se tentokrát klasicismu, romantismu, historismu a secesi. Tomuto období vývoje architektury se nevěnuje mnoho pozornosti - jednak jde o styly ohlížející se za minulostí a zároveň jsou pro mnohé příliš běžnou kulisou každodenního života.

"Pseudostyly nejsou až tak netvůrčí, zprvu se víc kopírovalo, ale později architekti různé prvky volněji kombinovali, nakonec i různé styly, jak je patrné třeba na průčelích domů v Pařížské ulici," píše Lukeš. Považuje za klíčovou a pozoruhodnou tehdejší spolupráci architektů a výtvarníků.

"Ty různé variace štukové výzdoby, mozaiky, vitráže, znovuobjevená metoda proškrabávané omítky, neboli sgrafita, ale také fresky nebo chiaroscura... Prostě výtvarníci měli tehdy žně," hodnotí Lukeš.

Na rozdíl od série Praha moderní autoři věnovali řadě významnějších staveb ještě větší prostor včetně více obrázků s detaily. Všechny snímky, ač vzniklé nově, jsou černobílé. Velká část z nich ukazuje stavby jinak než z pohledu chodce na chodníku. Umožňují tak odstup od stavby, takže mnohé budovy vnímané běžně jen díky svojí náplni jako škola, banka či úřad čtenář uvidí v jejich komplexnosti či kontextu jejich okolí.

V knize autoři představují 160 staveb, řazených opět dle pražských čtvrtí. Průvodce vede čtvrtěmi historického jádra hlavního města - Starým a Novým Městem, Malou Stranou, Hradčany, Josefovem a Vyšehradem - i částmi, které je obklopují - Holešovicemi-Bubny, Karlínem, Žižkovem, Královskými Vinohrady, Smíchovem, Bubenčí, Dejvicemi, Střešovicemi a Dolní Libocí.

Nechybí jména autorů, přesné adresy, datování i původní názvy budov, ale i mostů, tunelů, památníků. Ty lze snadno lokalizovat podle podrobných map. Čtenář najde představení vývoje jednotlivých čtvrtí, slovníček architektů i různých architektonických prvků a seznam literatury.