"Jestliže se někdo považuje za vzdělance a kulturního člověka, měl by Mou vlast aspoň jednou za život slyšet. Je to geniální dílo," řekl Krečmer.

Vyjednat účinkování České filharmonie bylo obtížné, koncerty má zadané několik let dopředu. V Pardubicích vystoupí téměř po 40 letech. Sál v pardubickém Domě hudby je pro tak velké těleso malý. Účinkovat tedy bude neobvykle ve sportovní areně. "Měli jsme v areně znalce, akusticky je prostor vhodný pro symfonický koncert bez ozvučení," řekl Krečmer. Arena pojme i víc lidí, místo 500 diváků v běžném koncertním sále jich tentokrát mohou přijít až tisícovky.

Za velký úspěch považuje Krečmer hostování Mischi Maiského, světoznámý violoncellista tak oslaví koncertem své 70. narozeniny i v Pardubicích. Festival nabídne 25 koncertů, operních a baletních představení v Pardubicích i okolních městěch.

K 90. výročí úmrtí Leoše Janáčka uvede festival dva koncerty a operu Liška Bystrouška. Vokální seskupení 4TET své vystoupení plánuje i na zimném stadionu v Chrudimi. Akci uzavře Filharmonie Brno Slovanskými tanci Antonína Dvořáka.

"Díky tomu, že festival nachází i nekonvenční místa a prostory, může oslovit více diváků," řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD). Město na akci přispěje půl milionu korun, kraj 250.000 korun. Rozpočet festivalu je asi sedm milionů korun.

"Pražské hudební jaro má rozpočet 80 milionů korun, více než desetkrát víc. Ale rozdíl mezi festivaly není tak velký, dramaturgicky jde pardubický festival velmi nahoru," řekl varhaník a spolupořadatel Pavel Svoboda.

Pardubické hudební jaro je kulturní akcí od roku 1982. Od roku 2013 ji pořádá obecně prospěšná společnost Barocco Sempre Giovane. Festival představuje významné tuzemské a zahraniční umělce, komorní soubory, symfonické orchestry, operní a baletní soubory.

Žánrově se zaměřuje především na klasickou hudbu, uvádí historicky poučené interpretace na dobové nástroje i soudobou hudbu. Součástí festivalu jsou i koncerty pro mládež, přednášky a besedy na téma historické varhany v regionu. Loni pořady vidělo kolem 7000 lidí.