Kvapil patří k zakladatelům hnutí Žít Brno a původně měl být film právě o tomto hnutí. Tvůrci se podařilo získat maximální čtyřmilionový grant od Státního fondu kinematografie. "Jenže čtyři měsíce poté jsme uspěli ve volbách, takže bylo nutné trochu přepsat scénář. A také se mi narodilo dítě, takže premiéra se o více než rok posunula," uvedl Kvapil. Společně s ním se na psaní filmu podílel spolutvůrce blogu Prigl.cz Pavel Šplíchal.

Hlavní osu filmu tvoří příběh Standy Kadlece, až příliš důvěřivého a hodného člověka, a jeho těhotné ženy Aleny. Na druhé straně to je příběh Ladiho, nejbližšího asistenta brněnského primátora Langa. Ladi je Standovým spolužákem z gymnázia, svou povahou jeho protipól. Zatímco Standova dobrota a slušné chování odsuzují Standu k životní roli "lůzra", Ladi sbírá bezostyšné úspěchy. "Postupně ale poznáváme, kdo ve skutečnosti ztrácí nejvíce..." píše se v oficiálním textu k filmu.

Další linie představují Brno prostřednictvím Brňáků - typových obyvatel s typovými přístupy k životu. Jsou to bratříčci zastupitelé, vysloužilí ale upřímní revolucionáři, "roztomilí" xenofobové a autističtí umělci, popisuje oficiální text. "Postavy jsou univerzální a může se v nich najít leckdo. Nejen komunální politici," uvedl Kvapil.

Projekt už před třemi lety zaujal hodnotitele, kteří přidělovali grant. Podle nich mohlo vzniknout zajímavé generační dílo o Brně. Kvapilovi je 35 let.

Producentem je s mnoha dalšími filmy úspěšný Čestmír Kopecký, podle něhož jde o portrét města, kde se děje nějaký přerod a kde se objevilo velké množství zajímavých osobností mezi 20 a 40 lety. Cestu k divákovi naplánoval přes léto v letních kinech a poté v artových kinech. Podle Kvapila může zaujmout film i lidi, kteří v Brně nežijí. "Měli jsme předpremiéru v Praze a reakce byly pozitivní. Lidé nemusejí znát detailně brněnské dění, ale některé symboly přesahují lokální rámec. Když si někdo postaví na náměstí šestimetrový penis a ještě pro něj nechá vytvořit ochranu, smějí se tomu všichni," zmínil Kvapil časostroj na náměstí postavený za primátora Romana Onderky (ČSSD).

Film vyvolává kontroverze. Například podle bývalého náměstka za ODS Roberta Kotziana, nyní předsedy spolku Brno+, jde o agitku Žít Brno a je podle něj nepřípustné, aby se politik vysmíval svému městu za státní peníze. "Věcně jsou to nesmysly, k tomu není co říct. A jinak panu Kotzianovi děkuju za skvělou reklamu. Doufal jsem, že ji udělá, a nezklamal," uvedl Kvapil.