Osetinská ve čtvrtek a pátek v Besedním domě zahraje skladby od Johanna Sebastiana Bacha, Alfreda Schnittkeho, Maurice Ravela a Igora Stravinského.

„Schnittkeho koncert byl mým prvním soudobým koncertem, který jsem hrála, a dodnes patří k mým nejmilovanějším skladbám, rezonuje s mým vnímáním světa," řekla klavíristka dramaturgovi filharmonie Vítězslavu Mikešovi v rozhovoru pro časopis Harmonie. Koncerty bude dirigovat Venezuelan Ilyich Rivas.

Osetinská patřila k takzvaným zázračným dětem. Neměla profesionálního učitele. Vedl ji despotický otec, později se postavila na vlastní nohy. "Osetinská není agenturní hvězdou, zachovala si vnitřní i vnější svobodu," řekl Mikeš.

Rezidenční sólista Barley se představí ve violoncellovém koncertu Edwarda Elgara. Zazní také kánon pro smyčcový orchestr a zvony Arva Pärta a Beethovenova druhá symfonie. Koncerty se uskuteční příští týden ve středu, čtvrtek a pátek. K dispozici jsou už pouze vstupenky na stání, jejichž držitelé se mohu posadit, pokud zůstanou volná místa.

Brněnská filharmonie od konce května do konce června pořádá festival Mozartovy děti. V Besedním domě a dalších místech v Brně vystoupí hudebníci ze základních uměleckých škol. Připraveny budou také workshopy. Festival vyvrcholí slavnostním koncertem na brněnském výstavišti.