"Jde nám o pravdivé zmapování životní etapy tajemné a velmi vlivné osoby komunistického rozvědčíka Zdeňka Tomana v období od konce druhé světové války až po komunistický převrat v roce 1948. A to na pozadí historických událostí a osob, které tyto události formovaly. Nechci natočit hrané drama fabulované na základě historických skutečností, ale co nejvěrnější dobovou rekonstrukci opírající se o nezvratná archivní a očitá svědectví," komentoval to Trojan. Do titulní role obsadil Jiřího Macháčka.

Zdeněk Toman byl v letech 1945 až 1948 šéfem československé zahraniční rozvědky, zároveň i šmelinářem, podvodníkem a bezskrupulózním manipulátorem s osudy mnoha lidí. Pro osobní profit i získávání financí nezbytných pro úspěch komunistického puče v roce 1948 se neštítil kšeftovat s kýmkoli a s čímkoli. "Byl osobou organizující odchod východoevropských Židů přeživších holocaust přes Československo do Palestiny, ovšem za tučné provize od židovských organizací," dodal režisér. Podle něj byl prvním vězněným komunistickým pohlavárem, který věděl příliš mnoho. Snad právě proto se mu podařilo uprchnout z vězení a dostat se do americké zóny v Německu.

"Natáčení nebude jednoduché. Je to dobovka, spousta prostředí, která už dnes vypadají jinak, historických rekvizit, aut, kostýmů a především herců, díky jejichž pracovnímu vytížení se sestavení natáčecího plánu proměnilo v skoro nadlidský úkol," vysvětlil Trojan. Nešlo jen o to, získat ty nejlepší a ideálně co nejvíc podobné reálným postavám příběhu. Roli při obsazování hrály i takové detaily, jako je například nutnost se půl roku nestříhat či shodit plnovous.

Vedle Jiřího Macháčka a Kateřiny Winterové v rolích Zdeňka a Pesly Tomanových se na plátně objeví Kristýna Boková jako Tomanova sekretářka a milenka Třískalová, Stanislav Majer jako generální tajemník KSČ Rudolf Slánský, Marek Taclík jako fanatický komunista a přednosta obranného zpravodajství Bedřich Reicin. Dále slovenští herci Roman Luknár jako Jan Masaryk, Lukáš Latinák jako politik Vlado Clementis nebo Táňa Pauhofová jako Tomanova sestra Aurélia. Dále Jaromír Dulava, Jiří Dvořák, Martin Finger, Aleš Procházka, Radek Holub, Ondřej Malý, Jaroslav Plesl, Miroslav Táborský, Pavel Liška či Halka Třešňáková.

"Celkem jsme obsazovali na 70 rolí. Máme herce z Čech i Slovenska, ale i Američany nebo Polku," vypočítala castingová režisérka Petra Svarinská.

Jarní natáčení bude probíhat převážně v Praze na místech, kde se odehrávaly skutečné události. Některé interiéry vzniknou v barrandovských ateliérech.

Kameramanem filmu je Tomáš Sysel, autory scénáře podle námětu Franka Reisse Ondřej Trojan a Zdeňka Šimandlová. Producenty jsou společnost Total HelpArt, T.H.A. a slovenská produkční společnost PubRes, koproducenty Česká televize a Rozhlas a televízia Slovenska.