Kniha bude představena 7. února v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd v Praze na Florenci, poté 15. února v Olomouci, kde Prokůpek a Foret působí na tamní univerzitě. Předchozí tisícistránkovou publikaci připravili s kolegy z Ústavu pro českou literaturu. Polovina původního týmu se v nové knize pouští ještě hlouběji do minulosti. "Autoři se vydali k samotným počátkům domácí tradice obrázkového seriálu, které dosud zůstávaly zcela neprozkoumány a nepopsány," uvedl k novému titulu Filip Tomáš za nakladatelství Akropolis.

Prokůpek a Foret zjistili, že již v polovině 19. století se mnozí autoři věnovali obrázkovému seriálu. Někteří z nich dokonce obstáli v zahraniční konkurenci. "Například Karel Václav Klíč se prosadil nejen napříč územím Rakouska-Uherska, kde vedle českých zemí působil také v Budapešti a Vídni a karikatury publikoval i ve Slovinsku. Podařilo se nám dohledat i jeho obrázkové seriály z britského tisku," uvedl Prokůpek.

"Nekladli jsme si za cíl stanovit přesné datum či konkrétní dílo coby počátek domácího obrázkového seriálu, snažili jsme zachytit tendence, které k ustavení domácí varianty obrázkovoseriálové tvorby vedly, a postihnout vlivy, jež toto formování spoluutvářely," doplnil Foret. Počátky ´vyprávění v obrazech´ nakonec doložili kolem roku 1848.

Tvůrci zkoumali desítky dobových periodik vydávaných v češtině a slovenštině na území Rakouska-Uherska. Obrázkový seriál tehdy nebyl ještě plně usazený, sledovali proto i vazby jeho zárodečných podob ke karikatuře, novinové ilustraci a dalším souběžně se vyskytujícím formám. "Českojazyčná periodika představovala ve vývoji obrázkového seriálu prostor kulturního transferu, skrze který se trendy ze západní Evropy šířily na území dnešního Slovenska, Slovinska či Srbska," řekl Prokůpek.

Jestliže v domácím komiksu 20. století převažovala produkce pro děti, v 19. století obrázkový seriál představoval především kratochvíli pro dospělé. Často svými náměty odkazoval politice, ke konkrétním osobám veřejného života, a zásadně se tak proplétal s karikaturou a satirou.