Expozice v lidickém muzeu z roku 2006 je mimo jiné složena z projekcí i zvukových záznamů a silně působí na emoce návštěvníků. "Lidické muzeum je nadále tahounem návštěvnosti, i když ji v září trochu zmírnilo další z řady dopravních omezení na rychlostní silnici z Prahy na Slaný," sdělil dnes ČTK ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl. Zhoršená dopravní obslužnost je podle něj i v okolí obcí Lety i Ležáky.

Za celý loňský rok navštívilo Památník Lidice zhruba 46.000 lidí, přibližně čtvrtinu z nich tvořili cizinci. Podobný podíl zahraničních návštěvníků je i letos. Muzeum, kam míří většina návštěvníků, připomíná osud obětí nacistického napadení obce v roce 1942, které nepřežilo 340 z více než 500 lidických obyvatel.

Při památníku dále funguje i Lidická galerie, kde se v průběhu roku koná řada výstav i dalších kulturních akcí. "Lidická galerie si díky doprovodným programům zejména k Mezinárodní dětské výtvarné výstavě Lidice, Lidickému okruhu a letnímu kinu trochu polepšila. Potěšitelné je, že si stále více platících návštěvníků, kteří si zakoupili vstupenky v muzeu, nenechá ujít i návštěvu v galerii," uvedl ředitel.

Nacisté Lidice vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V Lidicích bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.