Cílem festivalu je udržet a rozšiřovat tradice Kyjovského Dolňácka, k němuž se na přehlídce pravidelně přidává i Ždánicko. "Připravili jsme vzpomínkové pořady, v nichž například představíme odkaz sběratelky písní a textů Milady Bimkové," uvedl Raiskub. Akce chce ukázat, že folklor se udržuje stále v původní podobě.

Hudba, tanec a zvyky jsou hlavním předmětem programu, do něhož se zapojí asi 60 převážně místních souborů. Oblíbená jsou tematická taneční vystoupení, z nichž některé párové tance se můžou naučit i návštěvníci v připraveném kurzu. V minulosti festival navštívily i soubory ze Slovenska nebo z Nového Zélandu.

Tradiční součástí programu je sobotní Nokturno, venkovní komorní hudební vystoupení, při němž se vzpomíná na staré lidové písně. Zahraje i cimbálová muzika Harafica z Uherského Hradiště, připravené jsou výstavy nebo ochutnávky vín. Na závěr festivalu představí v neděli své výrobky řemeslníci na jarmarku, na děti čeká řemeslná dílna a pohádky.

Národopisný festival kyjovského Dolňácka se poprvé pořádal v roce 1972, kdy navázal na jednodenní přehlídku nazvanou Nedělní odpoledne u Šidlen. Ve stejném areálu vinných sklepů se akce koná dodnes. Festival se letos vrací po roční pauze, kterou vyplnil festival Slovácký rok v Kyjově, konaný jednou za za čtyři roky.