"Naším cílem je představit lidské tělo jako jeden funkční celek, kde si mezi sebou buňky neustále povídají. Chceme ukázat, co se stane, když taková komunikace selže, ale hlavně také to, jak něčemu takovému předejít," uvedla lektorka Ivana Fellnerová.

Podle odborníků si projekt klade za cíl pozitivně ovlivnit každodenní život seniorů i jejich nejbližších. Účastníky, kteří se na speciální program mohou již nyní registrovat, čekají tři tematické oblasti - fyziologie lidského těla, mozkový jogging a fyzioterapie, prostřednictvím kterých budou moci porozumět svému tělu jako celku, který drží pohromadě na základě rovnováhy fyzického, stejně tak ale i duševního zdraví. "Zájemci pochopí, jak přesně (ne)funguje lidský mozek, srdce, střevo či imunita. Naučí se svůj mozek efektivně trénovat, dozví se, proč je pro jeho fungování tolik zásadní pohyb a konkrétní důmyslná koordinační cvičení," uvedla mluvčí muzea.

Ukázkové lekce, které jsou pro všechny zájemce zdarma, se uskuteční 16. července, 10. srpna a poté 9. a 10. září přímo v Pevnosti poznání v areálu Korunní pevnůstky. K účasti na hlavním programovém cyklu, který potrvá od září do prosince, se musejí zájemci registrovat do 10. září.

Univerzitní muzeum vědy, které rozšířilo síť populárně vědeckých center v České republice, vznikalo tři roky a stálo přes 150 milionů korun. Pevnost poznání je vybavena více než 200 modely a přístroji včetně dutého modelu oční bulvy o průměru 1,5 metru či desetimetrové makety lidského mozku, do které se vejde až deset lidí. Muzeum loni od jeho otevření v dubnu navštívilo 80.940 lidí a zařadilo se tak hned v prvním roce svého fungování mezi hojně navštěvované turistické cíle v Olomouckém kraji.