Zajímavým doplňkem festivalového programu jsou prohlídky po dějišti této prestižní přehlídky, hotelu Thermal. Už druhým rokem jím zájemce provádějí vnoučata architektů Věry a Vladimíra Machoninových - Marie Kordovská a Jan Kordovský. Asistuje jim rapper a fanda do architektury Vladimir 518. Na Thermalu je podle nich nejzajímavější, jak komplexní stavbu představuje, když autoři navrhovali vše od základní dispozice přes nábytek až po svítidla. Dnes je ale hotel poškozen porevolučními úpravami. Dobrou zprávou je, že se klenot takzvaného brutalismu nebude privatizovat ani částečně rozprodávat. Místo toho se bude od roku 2017 za 400 milionů rekonstruovat, což by ale festival nemělo zasáhnout. Jedná se i o zapsání objektu do seznamu památek. Vladimir 518 navíc připravuje o architektuře let 1958-1989 knihu a výstavu.

Pro titulní roli ve slovensko-českém filmu Učitelka, který zastupuje domácí kinematografii v hlavní soutěži, prý původně počítal Jan Hřebejk s Libuší Šafránkovou, která se ale nemohla natáčení účastnit. Chtěl někoho nepříliš známého, ale na první pohled sympatického. Konkurzu se zúčastnila i slovenská herečka Zuzana Mauréry, která nakonec roli získala. Když viděla trailer nebo natáčela postsynchrony, přišlo jí, že tam dělá skoro estrádu, zatímco ostatní hrají úplně vážně. "Ale Honza Hřebejk mi neříkal, že bych měla ubrat, tak snad to bude dobré," řekla před projekcí na karlovarském festivalu.

Počet prodaných vstupenek na karlovarském festivalu přesáhl už sto tisíc. Podle informací tiskového oddělení jich bylo k dnešnímu dopoledni prodáno 101.722, uskutečnilo se 284 projekcí.

Ve Varech se akreditovalo 11.913 lidí, z toho tvoří 10.033 držitelé takzvaných Festivalových Passů. Filmových tvůrců je 346, profesionálů 951 a novinářů 583.