S významným českým malířem jsou letos spojená tři výročí - 150 let od jeho narození, 75 let od jeho smrti a 60 let od vzniku Kavánovy galerie v jilemnickém muzeu. "Naší nejvýznamnější akcí bude výstava jeho obrazů, kterou zahájíme 18. března," uvedl Drahný. Výstava potrvá v muzeu do konce května. Poté bude putovat do Prahy a následně do Jičína. I s tímto regionem je malíř spjat, v Libuni strávil poslední léta svého života. Zemřel tam 16. prosince 1941.

Jilemnické muzeum vlastní na 90 obrazů tohoto krajináře. Jeho díla jsou také poměrně často nabízená v aukcích. Sběratelé považují za cennější jeho obrazy vytvořené na přelomu 19. a 20. století, prodávají se řádově za stovky tisíc korun. Krajiny ze 30. let se dají pořídit za tisíce až desetitisíce korun. Za první republiky se těšil malíř velké oblibě a na jeho dílo se v té době často zaměřovali padělatelé.

Kavánovo dílo je významně spjaté s rodným krajem, ve Víchovské Lhotě u Jilemnice se narodil 10. září 1866. Maloval především Krkonoše, také Českomoravskou vrchovinu a Železné hory. "Historici umění řadí Kavána spolu s Otakarem Lebedou a Antonínem Slavíčkem mezi nejvýznamnější české krajináře," uvedl Drahný. Muzeum chce letos vydat edici velkoformátových pohlednic Kavánových obrazů s krkonošskými motivy, nástěnný kalendář a knihu František Kaván - život a dílo.