"V některých prostorách bylo velké horko, to nás trápilo nejvíc. Pro příští ročník budeme muset zajistit klimatizaci, ale jinak se festival vydařil, diváci byli spokojení," řekla Kollertová.

Velký ohlas mělo představení ruského souboru Těatr Sekret - Togliatti s inscenací Edith Piaf. Divákům se líbilo natolik, že v závěru tleskali ve stoje. Slovenskou tvorbu představilo Divadlo Gasparego s inscenací Osamelý západ. Zahraniční účast amatérských divadel se datuje od roku 1991. Podle Kollertové jich bývá víc, když festival slaví kulatiny.

Do Hronova se letos sjelo 32 souborů. Nenabízely jen činohru, ale i loutkové, hudební či experimentální divadlo. Festival není soutěžní, několik let však oceňuje soubory za dlouholetou činnost a přínos divadlu. Letos vyzdvihl divadelní spolek Tyl Rakovník, který je zároveň pořadatelem několika divadelních přehlídek.

Součástí festivalu jsou semináře, které se letos zaměřily na nonverbální komunikaci nebo jevištní řeč. Zhruba polovinu návštěvnosti inscenací právě utvoří seminaristé, tedy zpravidla amatérští divadelníci. Jiráskův Hronov se konal poprvé v roce 1931, je tedy nejstarší divadelní přehlídkou v Evropě a nejspíš i na světě. Festival se konal i za druhé světové války, i když jej německé úřady nepovolily.