Na stále větší oblibě i prodeji audioknih se shodli vydavatelé i prodejci audioknih, které ČTK oslovila. "Vydávají se všechny žánry, krácená i nekrácená četba, vícehlasá četba i dramatizace, záznamy představení i dokumenty. Řada titulů je k dispozici pouze digitálně, na internetu," řekl Alan Piskač ze společnosti Popronmedia.

"Formát CD-MP3 se v poslední době na trhu ujal, trh ho akceptoval, což ještě před deseti lety neplatilo. My na CD-MP3 vydáváme a prodáváme i tituly krácené, které jsou delší, než na jedno audio CD," dodala Jindřiška Nováková z vydavatelství Audiostory. V poslední době vnímá vzrůstající zájem u mladších mužů, kteří tituly stahují a poslouchají v autech. Ženy podle průzkumů více čtou a kupují knihy i audioknihy na klasickém trhu.

Výrazným hybatelem a katalyzátorem dění na poli audioknih je portál Naposlech.cz, který uveřejňuje obsáhlé recenze audioknih a tuto formu vnímání literatury propaguje.

Největším producentem audioknih, respektive mluveného slova na CD, je vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis. "Ročně vydáváme přibližně 30 titulů s mluveným slovem, z velké části z archivu či nové produkce Českého rozhlasu," řekla ČTK Kateřina Konopásková z Radioservisu, která je i předsedkyní loni vzniklé Asociace vydavatelů audioknih. Ta dnes na veletrhu Svět knihy podruhé předala své ceny.

Hlavním vítězem se stala četba knihy Frederika Backmana Muž jménem Ove (vydavatelství OneHotBook), kterou interpretoval Jan Vlasák. Posluchači dali svou cenu audioknize Analfabetka od Jonase Jonassona v interpretaci Martina Stránského (Panteon). Stránský dostal od asociace i zvláštní cenu - patří podle ní nejen k nejrespektovanějším interpretům audioknih, ale zasazuje se i o jejich propagaci. Cenu za nejlepší interpretaci dostal Oldřich Kaiser za načtení povídek Bohumila Hrabala Bambini di Praga (Radioservis), nejlepší audiokniha pro děti je Babička Drsňačka od Davida Walliamse (Tympanum) v podání Jiřího Lábuse.

Velkým zlomem v prodeji audioknih byl v roce 2005 masivní nástup kompresního formátu mp3, jenž výrazně zredukoval datovou velikost souborů a na jedno CD umožnil nahrát více než deset hodin záznamu. O tři roky později se ve standardních výbavách nových automobilů objevily přehrávače podporující formát CD mp3 - na řidiče výrobci audioknih sázejí, téměř pětina tuzemských posluchačů jsou podle průzkumů řidiči. Zásadní byl také rok 2007 s první generací iPhonu, díky němu a rozmachu dalších generací smartphonů je možné mít přehrávač mp3 stále po ruce.

Loňský objem tuzemského trhu s audioknihami odhaduje Svaz českých knihkupců a nakladatelů na 55 milionů korun. Více než čtvrtina prodaných titulů je od českých autorů. Nejdelší audioknihy na trhu mají 50 až 60 hodin, jde o první tři díly oblíbené série Hra o trůny z nakladatelství Tympanum.