Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příběh do uší: Knižní čtvrtek poprvé představí knihy do auta i pro líné

Velký audioknižní čtvrtek, který se poprvé koná v rámci Velkého knižního čtvrtku, na pultech knihkupectví představí osm audioknižních novinek.
Velký audioknižní čtvrtek, který se poprvé koná v rámci Velkého knižního čtvrtku, na pultech knihkupectví představí osm audioknižních novinek.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK, kle - 
5. listopadu 2015
07:21

Velký audioknižní čtvrtek, který se poprvé koná v rámci Velkého knižního čtvrtku, na pultech knihkupectví představí osm audioknižních novinek. V nabídce se objeví například bestseller Umberta Eca Nulté číslo, který načetl herec Petr Oliva.

„Vybrané novinky nabídneme nově tedy nejen čtenářům papírových a elektronických knih, ale i těm, kteří si knihy rádi pouštějí do ucha,“ uvedl zástupce pořadatele Ctirad Fuchs.

Tradičně je připravena akce v Městské knihovně v Praze na Mariánském náměstí, kde se od 17 hodin uskuteční setkání s interprety a režiséry nazvané Knížky do ucha aneb jak se dělá audiokniha.

V nabídce Velkého audioknižního čtvrtku se objeví vedle knihy Umberta Eca Nulté číslo Želary Květy Legátové v podání Lenky Vlasákové nebo Himmlerova kuchařka od Franze-Oliviera Giesberta v interpretaci Taťjany Medvecké, Chytré pohádky pro malé rozumbrady od Jiřího Žáčka, které namluvil Oldřich Kaiser, a pohádky Radka Adamce a Milana Zimmermana Bubákov v interpretaci Jiřího Somra, Oty Jiráka, Jiřího Lábuse, Ivo Šmoldase nebo Pavla Lišky.

Kompletní nabídku ještě doplňují Klasici laskavého humoru, kde ze svých knih čtou například Jan Werich, Zdeněk Svěrák, Ivan Kraus nebo Milan Lasica, kniha Alice Claytonové Nabíječ, kterou namluvila Sára Saudková, a staropražská detektivka Petra Stančíka Mlýn na mumie v podání Zdeňka Maryšky a Ivana Řezáče.

Fenomén audioknih je mezi českými posluchači stále oblíbenější. Počty vydávaných titulů rostou geometrickou řadou, podle odhadu vydavatelů je na trhu ve formě fyzických nosičů či v digitální podobě 2500 titulů. Nekrácená četba vychází stále častěji ve formátu CD-MP3, která audioknihy otevřela širšímu publiku.

Největším producentem audioknih, respektive mluveného slova na CD, je vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis. Loni vznikla Asociace vydavatelů audioknih. Loňský objem tuzemského trhu s audioknihami odhaduje Svaz českých knihkupců a nakladatelů na 55 milionů korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi