Pořadatelé čekají o víkendu tradičně největší zájem návštěvníků. "Už nyní jich přišlo tolik, že jejich počet bude asi vyšší než loňský rekordní," řekla dnes ČTK mluvčí Larisa Blichová. Loňskou přehlídku navštívilo 45.000 lidí, z toho výstavní prostory 35.000 návštěvníků.

Hana Zárubová i Monika Drápalová jsou dvojnásobnými držitelkami ceny Módní designér roku udílené v rámci ocenění Czech Grand Design; Drápalová se letos stala i celkovou vítězkou a laureátkou ceny Grand Designér roku. Na Designbloku uvádí svou kolekci All is not lost inspirovanou dětstvím a založenou na hře a improvizaci. Hra a dětství je tématem celého letošního Designbloku. Sérii charakterizuje mix barev, předimenzované střihy a humor.

Zárubová pro Designblok připravila kolekci iFORM pro podzim/zimu 2014/2015. Svou dříve striktně omezenou barevnost již loni doplnila bílou a zelenou barvou, nyní přibude zářivě modrá. Kolekce bund, kabátů, pláštěnek bude doplněna vlněnými šaty s lampasy a přináší opět přísnou geometrii i hravost, s nimiž nezaměnitelný styl Hany Zárubové získává stále větší renomé.

V sobotu od 17:00 na stejném místě představí svou tvorbu 11 mladých návrhářů z ateliéru módní tvorby Pavla Ivančice na UMPRUM. Od 18:00 a od 20:00 jsou na programu přehlídky tvůrců ze soutěže evropských diplomových prací. Soutěže se zúčastnili studenti 13 evropských zemí, vedle módy Designblok představuje i diplomky v oblasti produktového designu - ty jsou vystavené v Openstudiu v Domě U Minuty, vítězové budou vybráni v závěru Designbloku.

Hlavní výstava šestnáctého ročníku designové přehlídky se koná v budově bývalé základní školy v Mikulandské ulici, která se na tento týden proměnila v Superstudio Hra. Kromě prezentace značek a instalací zavedených designérů nabízí i přehlídku amatérského designu a známý tvůrce maxim Velčovský vytvořil na nádvoří školy odpočinkovou zónu s barem Občerstvení u lípy, která je prezentací slavné nábytkové značky Vitra.

Kolem letité lípy vytvořil plošinu, která prorůstá do větví stromů jako molo do moře. Slouží zároveň jako střecha baru pod ním, který je orientován kolem kmene. Vedle odpočinku a občerstvení nabízí bar neobvyklý zážitek při pobytu v korunách stromu. Zda stavba zůstane na dvoře i po skončení Designbloku není zřejmé, celá budova se má rekonstruovat pro potřeby dílen UMPRUM.