Plastika byla dnes slavnostně odhalena ve sklárně Preciosa-Lustry v Kamenickém Šenově na Českolipsku, kde vznikala. Křišťálový objekt je určený pro světovou výstavu Expo 2015 v Miláně, ještě před tím ale bude vystaven v Praze.

Dvaadevadesátiletý Roubíček patří mezi otce moderního sklářského umění. Jeho vizionářský styl okouzlil tři generace tvůrců a milovníků skla z celého světa. Roubíček významně přispěl k tomu, že se sklo začalo používat jako materiál ve volné sochařské tvorbě. Se sklem spojil i novou dimenzi - volný prostor. "Zážitek pracovat s ním byl skvělý. Nechává, ať si sklo dělá, co chce. Zkoušeli jsme si to vzorovat, než přijel, ale nedopadlo to dobře," uvedl vedoucí tvůrčího týmu sklářských mistrů Preciosy Lighting Jakub Machula. Chválu ale Roubíček odmítá. "Za to mohou skláři. Umějí to, jen nevědí, co s tím," poznamenal.

Roubíček se ve světě výrazněji proslavil už na světové výstavě Expo v Bruselu v roce 1958, kde získal Velkou cenu za svou rozměrnou abstraktní prostorovou kompozici nazvanou Sklo - hmota - tvar - výraz. Už tehdy se podle Roubíčka zrodila myšlenka na dnes odhalené dílo. Konečný výsledek je ale mnohem bohatší.

"Je to osobitá mocnina základních prvků přelomových plastik nejen z dílny Reného Roubíčka, nejen z oblasti českého skla, ale i z oblasti světového skla, které byly poprvé obdivovány na světových výstavách v roce 1958 v Bruselu a v roce 1967 v Montrealu," uvedl Petr Nový z Muzea skla a bižuterie v Jablonci, které se do příprav na vytvoření plastiky zapojilo. Jako jediné muzeum v Česku totiž má ve svých sbírkách umělecké předměty ze všech výstav Expo. Jejich sbírky by mělo obohatit i Roubíčkovo dílo, ve sklárně vytvoří ještě jednu plastiku, jež by měla vypadat jako Expo na druhou.