Dluh činil 73.000 korun. "Dlužník dodržel slib a částku uhradil," uvedl soudní exekutor Exekutorského úřadu Praha 10 Igor Ivanko. Nadační fond splatil dluh nadvakrát, druhou splátku úřad obdržel na konci listopadu. "I když neplatič v průběhu exekuce dlouho nereagoval a v řízení jsme museli provést řadu úkonů, nakonec se ke svému závazku postavil čelem a řádně jej vyrovnal," uvedl Ivanko.

Mluvčí komory uvedla, že exekuční příkazy, které se týkaly Mendelova rodného domu, jsou zrušeny. "K řádnému ukončení exekuce dojde poté, co závěrečný příkaz k úhradě nákladů exekuce, v němž se vyčíslují skutečné náklady řízení, nabyde právní moci," uvedla Báčová.

Starosta Vražného Vladimír Nippert, který je předsedou správní rady fondu, v listopadu ČTK řekl, že fond má ještě další dluhy, ale ty že ve splátkách také umoří. Vše by se podle něj mělo vyřešit během půl roku.

Venkovská usedlost z 18. století, v níž se Mendel narodil, byla po rekonstrukci za 30 milionů korun otevřena v roce 2007. Na statku je muzeum s expozicemi věnovanými životu významného přírodovědce a šlechtitelství, dá se tam také ubytovat, konají se tam semináře a konference, svatby a oslavy.

Johann Gregor Mendel se narodil ve slezských Hynčicích, dnešní místní části Vražného, 22. července 1822. Do dějin se zapsal jako zakladatel nauky o dědičnosti. Své pokusy s křížením hlavně hrachu shrnul do tří základních zákonů, které se staly základem moderní genetiky. Mendel se zabýval také křížením včel a meteorologií, byl opatem kláštera ve Starém Brně. Zemřel 6. ledna 1884.