Hlavní cenu pro nejlepší francouzský román získala spisovatelka kamerunského původu žijící ve Francii Leonora Mianová za román La saison de l'ombre (Období stínu). Autorka v něm popisuje život Afričanů, kteří čelí otroctví a ztrátě milovaných lidí.

"Je to velký román s úchvatným romantickým nádechem. Máme co do činění s velkou spisovatelkou. Má před sebou velkou budoucnost," řekla předsedkyně poroty Diane de Margerieová k počinu a osobě Mianové, která se narodila v roce 1973.

Cenu Femina pro nejlepší esej porota podle agentury AFP udělila Jeanu-Paulovi a Raphaëlu Enthovenovým za jejich Dictionnaire amoureux de Proust (Proustův milostný slovník).

Femina je francouzské literární ocenění udělované od roku 1904, kdy ho vytvořilo 22 přispěvatelů časopisu Femina (dřívější název časopisu zněl La Vie heureuse). Cena se uděluje každoročně. Porotu tvoří pouze ženy, cenu ale mohou získat i muži. Ocenění se vyhlašuje první listopadovou středu roku. Ceny jsou především čestným ohodnocením, ale jejich laureátům zajišťují dobrý prodej jejich děl.