Mezi obviněnými, které policisté zadrželi, jsou podle Kohutkové také Slováci, Belgičané a Finové.

"Naši aktivisté nejsou zločinci a rozhodně nešli na těžební věž něco nebo někoho ohrožovat. Firmu, která prokazatelně znečišťuje životní prostředí a dlouhodobě ničí zdraví místních obyvatel, nikdo neobviní," uvedla organizace Greenpeace v prohlášení.

Proti uvedenému zadržení ekologických aktivistů na Slovensku se dnes konaly protesty ve dvou největších českých městech - v Praze a v Brně. Před slovenským velvyslanectvím se sešlo devět lidí, kteří se vyfotografovali s transparentem "Aktivismus není zločin".

V minulosti aktivisté v Česku podobně pronikli například do hnědouhelného lomu na Mostecku. Úřady tehdy incident řešily jako přestupek.

Greenpeace po celém světě pořádá různé protestní akce, jejichž cílem je upozornit na problematiku životního prostředí.

Důl v Novákách provozuje soukromá společnost Hornonitrianske bane Prievidza, která hnědé uhlí dodává i do tepelné elektrárny Nováky a která na těžbu uhlí pro energetické účely dostává dotace. Slovenský ministr hospodářství Peter Žiga minulý týden řekl, že Bratislava plánuje v roce 2023 ukončit poskytování zmiňovaných dotací, které platí odběratelé elektrické energie v cenách elektřiny.