"Budeme se snažit přesvědčit soudce, aby změnili (říjnové) předběžné opatření, které vydali, aniž se seznámili s polským stanoviskem," řekl dnes podle portálu onet.pl Boguslaw Majczyna z polského ministerstva zahraničí.

Vysvětlil, že pro vydání předběžného opatření, které má okamžitou platnost a proti kterému není odvolání, nebyly důvody, protože v případě polského zákona o nejvyšším soudu "neexistovalo riziko jakékoliv závažné a neodvratné škody". S tím nesouhlasí právní zástupce Evropské komise Saulius Kaleda, podle kterého naopak takové riziko existuje. Agentura DPA napsala, že rozhodnutí Soudního dvora EU se očekává během několika týdnů.

Polská vládnoucí národně konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) sporný zákon hájí s tím, že snížením věku pro odchod do důchodu soudců ze 70 na 65 let se práce nejvyššího soudu zefektivnila a instituce se zbavila zkorumpovaných soudců. Opatření se dotklo více než dvacítky členů nejvyššího soudu, včetně jeho předsedkyně Malgorzaty Gersdorfové, které měl mandát vypršet až v roce 2020. Evropská komise poukazuje na to, že zákon podkopává nezávislost soudnictví, a Polsko tak porušuje unijní smlouvy. Proto podala na Polsko žalobu.

Předčasně penzionovaní soudci se po říjnovém předběžném opatření vrátili do práce. "Studují akta, na konec listopadu mají naplánovaná první jednání," řekl podle DPA mluvčí nejvyššího soudu Michal Laskowski.