"Starší z mužů měl vymyslet zaslání poštovní zásilky na jméno jiného vězně, určenou ve skutečnosti pro něho. Ta mimo jiné obsahovala i plastový sáček s pervitinem. Toho se měl dopustit v přesně nezjištěné době od konce měsíce června letošního roku ve Věznici Valdice. Drogu podle jeho instrukcí a pokynů měl opatřil a do zásilky ukrýt jeho syn," uvedl Brendl.

Policie oba muže obvinila z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy spáchaného ve stádiu pokusu a staršího z nich navíc z účastenství jako organizátor a také z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

"Když byla zásilka adresovaná jinému vězni zajištěna, padesátiletý muž byl ve vězení. Než byl ale obviněn z těchto přečinů, skončil mu trest odnětí svobody. Obvinění si tak převzal už v době, když byl na svobodě. V současné době je vyšetřován na svobodě," řekl ČTK Brendl.

Vězeňská služba odhalí ročně okolo deseti poštovních zásilek směřujících do valdické věznice, které obsahují důmyslně ukryté omamné a psychotropní látky, různé druhy léků a anabolika. Podle policie se ve většině případů daří vypátrat a předat soudům nejenom samotné odesílatele poštovních zásilek, většinou dealery nebo rodinné příslušníky, ale také samotné vězně, kteří vše vymýšlejí a organizují.