Brown dnes navštívil oblasti zdevastované ohněm ve městě Redding a jeho okolí na severu Kalifornie. "Prezident nám docela hodně pomohl při (předchozích) katastrofách, takže myslím, že je (opět) naděje," prohlásil Brown na adresu Trumpa, s nímž má spory ohledně kalifornských azylových měst či aktivního přístupu k ochraně ovzduší.

Největší požáry zuří severně od San Franciska, kde živí oheň vyschlá vegetace a neustávající vítr. Zde již padlo plamenům za oběť 55 domů a tisíce lidí musely prchnout více než stovku kilometrů daleko od svých domovů. Dva největší požáry již zachvátily plochu o rozloze pětkrát větší než je San Francisco a hasičům se je podařilo dostat pod kontrolu pouze přibližně ze čtvrtiny.

Meteorologové navíc na víkend předpověděli pokračování suchého a horkého počasí s nárazy větru až 55 kilometrů za hodinu.

Úřady preventivně nařídily nové evakuace z oblasti okresů Mendocino a Lake, kde zmíněné dva požáry ohrožují 9000 dalších domů.

"Sezona požárů doopravdy teprve začíná," dal najevo obavy z možného výrazného zhoršení situace šéf kalifornského úřadu pro lesy a požární ochranu Ken Pimlott.

Hasiči varovali veřejnost před jakoukoli činností, která by mohla vést ke vzniku dalšího požáru. Příkladem podle nich může být jiný ze současných požárů, který zabil celkem šest lidí a zničil přes tisíc domů. Před dvěma týdny byly podle vyšetřovatelů na jeho počátku jiskry odletující od kovového disku s prasklou pneumatikou jednoho kamionového návěsu.