Sedmnáctiletý Derryck John loni v červenci během jediného večera chrstnul kyselinu na hledí helem šesti lidí. Snažil se své oběti oslepit, aby jim mohl ukrást jejich motorky. Ve dvou případech se mu napadené podařilo oloupit.

John ke svým obětem přijížděl spolu s další osobou na mopedu, dopadnout se ho podařilo díky záběrům z kamer na čerpací stanci, kde si zvedl hledí helmy. Řidiče mopedu se ale policistům vypátrat nepodařilo.

"Jedna z obětí přišla o třicet procent zraku, který se jí nikdy nevrátí, někteří další napadení popisovali pronikavou bolest a pálení a kvůli následkům svého zranění byli nuceni opustit svou práci," uvedl u soudu prokurátor Ramesh Patel. "Pokud by neměli na hlavě helmy, byla by zranění všech obětí mnohem vážnější," dodal.

Kdyby se John nepřiznal a kdyby jej soud soudil jako dospělého, dostal by mladík podle soudce trest nikoliv deset a půl, ale dvacet dva let za mřížemi.

Počet útoků kyselinou v Británii se v posledních dvou letech rapidně zvýšil. Vláda před časem omezila obchodování s kyselinou sírovou a zakázala její prodej dětem.