"Rozhodnutí je v rozporu s mezinárodním právem a bude mít vliv na vztahy s Českou republikou," komentoval dnešní verdikt pražského městského soudu Bozdag. Dodal, že toto rozhodnutí "podporuje teroristické organizace" a je "jasnou podporou terorismu".

Turecký ministr spravedlnosti Abdulhamit Gül označil dnešní verdikt pražského městského soudu za "chybu". "Očekáváme, že naši partneři tuto chybu co nejdříve napraví," řekl Gül novinářům v Ankaře.

Sáliha Muslima, kterého na základě mezinárodního zatykače zadržela v sobotu česká policie, dnes pražský soud propustil na svobodu. Soudce přijal Muslimův slib, že nevycestuje z Evropské unie a že se bude na případná předvolání dostavovat k soudním jednáním.

"Mezinárodní společenství někdy činí rozhodnutí ve prospěch terorismu. Taková rozhodnutí nejsou pro nás překvapením, i vzhledem k přístupu členských zemí EU k těmto věcem," řekl také dnes v reakci na verdikt pražského soudu Bozdag.

Není to poprvé, co představitel turecké vlády obviňuje evropskou zemi z terorismu. V předchozích dvou letech například turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil několikrát z podpory terorismu a teroristických organizací Německo. Erdogan mimo jiné řekl, že Německo léta chránilo přívržence teroristické Strany kurdských pracujících (PKK) a dokonce označil Německo za "ráj pro teroristy".