V květnu 2015 byli oba zadrženi na Filipínách, kde jsou umístěni v detenčním zařízení. Filipínské úřady sice Dobešovi s Pláškovou zamítly žádost o azyl, oba se však odvolali. Rozhodnutí zatím nepadlo.

U soudu dnes vypovídaly ženy, které se účastnily takzvaného "odháčkování". Při něm je měl Dobeš podle obžaloby prostřednictvím krátké soulože zbavit háčků, které v nich údajně zanechali dřívější sexuální partneři a které jim znemožňovaly jim žít plnohodnotný život. Jedna ze svědkyň dnes popsala "odháčkování", které absolvovala v domě ve Zlíně. O sexu se prý dozvěděla na poslední chvíli.

"Chvilku mi běhalo hlavou, že je to sekta. Pak jsem si řekla, že nemám jinou možnost a že mi to za to stojí. Zadal mi (Dobeš), jak mám dýchat, měla jsem zavřené oči, nechala jsem si tričko a kalhotky. Cítila jsem, že si mi mění stav vědomí, byla jsem trošku omámená. Potom Jára přišel. V momentě, kdy se snažil do mě dostat, jsem neměla pocit, že bych si měla užít sex. Nakonec se mu to povedlo, bylo to chvilinku," uvedla žena.

Po aktu jí údajně nebylo dobře. "Cítila jsem, že jsem přistoupila na něco, co pro mě bylo špatné. Cítila jsem se jako znásilněná, ale bylo mi hloupé to tak pojmenovat, i sama sobě. Byla jsem do toho vmanipulovaná," sdělila svědkyně. Ještě před pohlavním stykem prý Pláškové, která se na místě nacházela také, řekla, že to nechce.

Členkou Poetrie byly i další svědkyně, které dnes vypovídaly. Jedna z nich zpočátku chodila na jógu a semináře, pak ji prý Dobeš s Pláškovou pozvali do Malajsie, kde ji Dobeš "odháčkoval". "Bohužel jsem se rituálu odháčkování zúčastnila, vícekrát. Spočívalo to v souloži. V tu chvíli jsem tomu věřila, byla jsem mladá, bylo mi 18, souhlasila jsem s tím," řekla.

Krátce poté navštívila "gurua Járu" také v Thajsku. "Pak už jsem se s Dobešem nesetkala. Distancovala jsem se od jakéhokoliv kontaktu s ním. Uvědomila jsem si, že to byla blbost," sdělila.

I další svědkyně potvrdily, že se o tom, že "odháčkování" spočívá v souloži, dozvěděly krátce před samotným aktem. V tu chvíli to ale údajně nevnímaly negativně, jedna z žen dokonce připustila, že byla do Dobeše zamilovaná. Jiná svědkyně s odstupem času mluví o manipulaci. Ji i další dívky prý Dobeš dokonce bil, například nabíječkou od telefonu. "Je pro mě hodně traumatické a nepříjemné se k tomu vracet," řekla žena.

Zlínský krajský soud potrestal v roce 2014 Dobeše za znásilňování studentek školy deseti lety vězení, Plášková dostala 9,5 roku. Vrchní soud v Olomouci však rozsudek zrušil a projednávání případu vrátil do Zlína. Soud musí postupně vyslechnout další poškozené, svědky a znalce.

Lektorky školy v čele s Pláškovou dívky podle spisu většinou stimulovaly na pohlavních orgánech a řídily dechové cvičení. Poté se nečekaně objevil Dobeš a zpravidla vykonal na ženách soulož, která je měla zbavit háčků. Klientky školy však o metodě nic nevěděly, většinou jim byla nabídnuta na konci seminářů.

Podle obžaloby, která popisovala osm takových případů v letech 2004 až 2007, se u poškozených projevila posttraumatická stresová porucha. Semináře se konaly na několika místech včetně domu ve Zlíně a statku na Olomoucku. "Odháčkováním" podle spisu prošlo asi 350 žen. Některé dobrovolně, jiné nikoli.