Soud uznal Šišku vinným z pokusu o těžké ublížení na zdraví, ohrožení pod vlivem návykové látky a poškození cizí věci. Kromě podmíněného trestu má Šiška i desetiletý trest zákazu řízení motorových vozidel, nesmí také pít alkohol, na což bude dohlížet probační a mediační služba. Senát muži navíc nařídil ochranné ambulantní protialkoholní léčení.

"Soud velmi silně koketoval s možností uložení trestu nepodmíněného," uvedl předseda senátu Karel Rašín. Zákaz konzumace alkoholu a dlouholetý zákaz řízení jsou podle něj kompenzací za to, že muž nemusí do vězení. Šiškovo jednání označil za sobecké.

Rozsudek je pravomocný, obžalovaný i státní zástupce se vzdali práva na odvolání. Muži původně hrozilo až deset let vězení. Senát však vzal v úvahu, že se Šiška k činu plně doznal a postupně splácí způsobenou škodu. Zároveň zohlednil fakt, že má muž doma malé dítě a svého činu litoval. "Udělal jsem průšvih, jsem rád, že se nikomu nic nestalo," řekl dnes Šiška u soudu.

V době nehody pracoval odsouzený muž jako řidič z povolání. Ve volném čase však často pil alkohol, což mu prý jeho manželka vyčítala. Po jedné z hádek sedl za volant svého vozu Honda Civic a v rychlosti nejméně 102 kilometrů v hodině vyjel z vedlejší silnice na okraji Kroměříže na hlavní silnici, kde narazil do zadní části projíždějícího vozu BMW. Muž, který seděl za jeho volantem, při střetu neutrpěl žádné zranění.

Šiška zastavil až po 230 metrech. V krvi měl v tu chvíli nejméně 1,35 promile alkoholu. Ani on neutrpěl vážnější zranění. Podle státního zástupce Romana Kafky sedl za volant ve snaze skoncovat s životem, což potvrzuje i chybějící brzdná dráha na místě střetu. "Vjel do křižovatky ve stylu ruské rulety. Nemám pochyby, že tak jednal úmyslně," uvedl žalobce.

Muž se o dobrovolný odchod ze života přitom již podle Kafky v minulosti pokusil. V roce 2009 řídil v opilosti vůz, s nímž narazil do stromu. Ani tehdy neutrpěl vážná zranění, od soudu si následně vyslechl podmíněný trest. Od letošního března podstupuje Šiška dobrovolnou ambulantní protialkoholní léčbu.