Většinu podnětů podali voliči, nejméně dva jsou od stran - Demokratické strany zelených a SPR-RSČ Miroslava Sládka, vyplývá z databáze soudu.

Předseda Demokratické strany zelených, Jiří Anderle z Domažlicka, poukazuje na různou praxi připočítávání preferenčních hlasů. Žádá o překontrolování hlasů ve čtyřech okrscích v Plzni, Sušici, Měčíně a Nýrsku. Tvrdí, že komise tam automaticky udělovaly čtyři preferenční hlasy prvním čtyřem kandidátům, i když voliči na konkrétním lístku nikoho nezakroužkovali. Soud už vyzval Státní volební komisi, aby mu předložila zápisy ze čtyř zpochybněných okrsků.

Obsah stížnosti republikánů není na webu dostupný, soud podněty před rozhodnutím nezveřejňuje. Obsah lze v některých případech vyčíst z výzev k doplnění návrhů. Některé voličské podněty jsou totiž neurčité a neuvádějí jména konkrétních poslanců, jejichž zvolení zpochybňují.

Nejméně deset voličů z různých koutů Česka kritizuje skutečnost, že ve sněmovních volbách nemohou o hlasy usilovat nezávislí kandidáti. Muž z Prahy 10 tvrdí, že malé a velké strany neměly z hlediska financování a přístupu do médií rovné postavení.

Volička z Vraného nad Vltavou poukazuje na zobrazování zbraní a výzev k násilí ve volební kampani některých politických stran a hnutí. Vadí jí také vyvolávání nenávisti a strachu, jež spatřovala ve volební kampani SPD Tomia Okamury.

O všech volebních stížnostech musí soud rozhodnout do 20 dnů poté, kdy je obdržel. První jednání má volební senát naplánované na úterý. Posledním dnem pro případné rozhodování je čtvrtek 23. listopadu.

Předseda volebního senátu Tomáš Langášek uvedl, že senát učiní vše pro to, aby o volebních stížnostech rozhodl ještě před zahájením zasedání Poslanecké sněmovny o tři dny dříve.