Největší z kusů zabavené mamutí slonoviny byl dlouhý víc než 1,6 metru. Obchod s mamutími kly sice mezinárodní právo nezakazuje, ale podle čínských celníků nebyl náklad deklarován.

Zabavená dodávka je součástí obchodu s kly z koster mamutů nalezených v sibiřské tundře, který vzkvétá mezi Ruskem a Čínou. Následky globálního oteplování se postaraly o to, že je snazší dostat se ke klům, které byly uvězněné v trvalém ledu po tisíce let. Odhaduje se, že v permafrostu arktické tundry zůstává uvězněno asi deset milionů těl mamutů.

Někteří experti na mamuty navrhují, že by obchod s kly těchto vyhynulých tlustokožců měl být zakázán stejně jako obchod se slonovinou. Podle jejich názoru jsou kly mamutů často prodávány jako sloní kly, a tudíž přiživují poptávku po slonovině.

Jiní odborníci ale varují, že zákaz jen povzbudí touhu po mamutích klech a přitáhne pozornost organizovaných zločineckých skupin.

Většina mamutů srstnatých na světě vyhynula zhruba před 10.500 lety. Vědci věří, že v tom hrál roli pravěký lov a změny životního prostředí.