Podle soudu hodili v noci 26. února 2012 do dvou bytů ubytovny zápalné lahve. V domě bylo 18 lidí včetně osmi dětí. Nikomu se nic nestalo, protože požár obyvatelé uhasili. Podle soudu se Kopecký a Poláček dopustili skutku jako příznivci neonacistické a rasistické organizace Blood & Honour Division Bohemia a její dceřiné militantní skupiny Combat 18 Bohemia.

Za zakladatele a vůdce těchto organizací označil soud pětadvacetiletého Jana Balíka, který se žhářského útoku na ubytovnu nezúčastnil. Za rasistickou a neonacistickou aktivitu, šíření těchto ideologií a za další skutky ho soud odsoudil ke třem letům a osmi měsícům vězení. Další čtyři muži a jedna žena, kteří se zpovídali hlavně z rasově motivovaných skutků, odešli od soudu s podmíněnými tresty. Podle spisu i oni podporovali a propagovali radikální skupiny, různou měrou se podíleli na distribuci nahrávek nacistických kapel, oděvů a předmětů, vyzývali k násilí proti Romům, stáli i za posprejováním několika míst v Mariánských Lázních či za zapálením srubu v Praze. Petr Haník, který podle žalobce vyráběl předměty s rasistickými a nacistickými motivy a symboly, byl zproštěn obžaloby. Rozsudek si dnes v jednací síni vyslechli jen dva obžalovaní.

Balík byl odsouzen za rasově motivované aktivity. Podle soudu založil a vedl Blood & Honour Division Bohemia a militantní skupinu Combat 18 Bohemia a inicioval vznik její buňky Sudety, vyhledával členy, psal a zřizoval internetové stránky. V hledání členů a výběru členských příspěvků mu podle soudu pomáhala Petra Lepová. Balík v reakcích na webu mimo jiné také schvaloval žhářský útok na Romy ve Vítkově na Opavsku. Podle soudu rovněž prodával trika, mikiny, CD, DVD a další předměty s tematikou neonacistických skupin a aktivit.

Obyvatele ubytovny, kteří se domáhali odškodnění za nemajetkovou újmu, odkázal soud na občanskoprávní řízení. Jejich zmocněnce Markuse Papa to sice mrzí, s verdiktem je ale spokojen. "Soud rozhodl moudře, nejsem spokojený s tím, že nebyly zohledněny nároky poškozených, ale celkově je to velký úspěch. Poprvé byla odsouzena skupina neonacistů za členství v organizované skupině ve spojení se závažným trestným činem," řekl ČTK.

Podle soudu po předchozí domluvě natankoval Kopecký u benzinky 2,4 litru benzinu, poté si společně s Poláčkem po cestě k ubytovně opatřili skleněné lahve, vzali hadry na knoty a zhotovili dvě zápalné lahve. Prostor kolem dveří do ubytovny polili benzinem, aby ztížili útěk z domu, a poté tam vhodili zápalné lahve. Kopecký do okna bytu, v němž byl sluchově postižený muž, Poláček do druhého bytu se dvěma obyvateli. Jedna z lahví nebyla zapálená a požár tak nezpůsobila, podle předsedy senátu si ale oba museli být vědomi toho, co může benzin způsobit.

I když oběma mužům hrozil až výjimečný trest, použití takové sazby by bylo nepřiměřeně přísné, řekl soudce. "Není pochyb o tom, že obžalovaní byli vedeni rasovou pohnutkou a jednali proti více lidem," připustil. I když si museli být oba vědomi, že lidé uvnitř bytů, kam vhodili lahve, mohou zemřít, a museli s tím být smířeni, soud se domnívá, že nejednali s přímým úmyslem vraždit. Oba se ke skutku přiznali a spolupracovali. Kopecký se pokusil i o částečné odškodnění.

"Obžalovaní se podle všeho dopustili činu v určité etapě svého života, kdy se přiklonili, inklinovali k neonacismu. To období netrvalo dlouho a obžalovaní podle všeho už takové postoje opustili. Od předchozí etapy života se distancovali, řádně pracují," shrnul soudce. Uložené vězení tak pro ně má být trestem, ale současně by nemělo znamenat jejich "sociální popravu", řekl předseda senátu.