Podle obžaloby se rasově motivovaného činu dopustili v noci 26. února 2012 Kopecký a Poláček jako členové neonacistické a rasistické organizace Blood & Honour Division Bohemia a její dceřiné militantní organizace Combat 18. Žalobce je viní toho, že po domluvě natankoval Kopecký u benzinky 2,4 litru benzinu, poté si po cestě k ubytovně opatřili lahve, vzali hadry na knoty a zhotovili dvě zápalné lahve. Prostor kolem jediných funkčních dveří do ubytovny polili podle spisu benzinem, poté tam vhodili zapálené lahve. Kopecký do okna bytu, v němž byl sluchově postižený muž, Poláček do druhého bytu se dvěma obyvateli. V domě bylo tehdy deset dospělých a osm dětí.

Další obžalovaní, kteří jsou podle spisu rovněž členy radikální skupiny, se zpovídají z toho, že pomáhali vyrábět předměty propagující nacismus, distribuovali nahrávky nacistických kapel, vyzývali k násilí a výcviku proti Romům, stáli i za posprejováním fasády pravoslavného chrámu v Mariánských Lázních nebo za zapálením domu v Praze. Jednoho z nich, Jana Balíka, obžaloba označila za vůdce organizace Blood & Honour Division Bohemia.

Případem se soud zabýval od února, jen čtení obžaloby zabralo hodinu. Kromě obžalovaných a svědků ze zasaženého domu, vypovídal i znalec zabývající se extremismem.

Soudy v ČR se v minulosti několikrát zabývaly rasově motivovanými žhářskými útoky na domy obývané Romy. Nejznámější je případ z dubna 2009, kdy čtyři pravicoví extremisté vhodili do domku ve Vítkově na Opavsku tři zápalné láhve. Tři lidé byli zraněni, ani ne dvouletá Natálie tehdy utrpěla popáleniny na 80 procentech těla a přežila s trvale poškozeným zdravím jen díky štěstí a špičkové lékařské péči. Soudy extremistům vyměřily tresty od 20 do 22 let vězení. V roce 2002 poslal soud na dva roky do vězení člena neonacistických skupin za útok zápalnou lahví na dům romské rodiny v Krnově z ledna 1998. U soudu se zpovídal například i mladík obžalovaný za hození zapálené louče do domu obývaného Romy v Býchorech na Kolínsku.

lap kš