Podle vyšetřovatelů patří objevená mumie muži, po němž v roce 2007 policisté pátrali pro důvodné podezření ze žhářství. U tehdy 55letého muže prý navíc hrozilo akutní nebezpečí, že spáchá sebevraždu. I přes intenzivní pátrání se tehdy policistům nepodařilo hledaného objevit. Až byla koncem listopadu objevena jeho mumifikovaná mrtvola.

Podezření vyšetřovatelů padlo nejprve na bývalého nájemníka jednoho z bytů v domě. Dvaapadesátiletý muž byl vyslechnut, nebyl ale nakonec vzat do vazby.

Vyšetřovatelé i státní zastupitelství totiž uvěřili jeho verzi dávné události. Muž tvrdil, že budoucí oběť k němu přišla krátce po žhářském činu v březnu 2007, aby u něj přenocovala. V noci se prý ale údajný žhář ve vedlejší místnosti sám uškrtil. Ze strachu před trestním stíháním prý pak hostitel ukryl mužovu mrtvolu do skříně ve svém bytě a před stěhováním letos v srpnu ji přemístil do sklepa.

I když se mu nepodařilo prokázat žádný trestný čin, musí přechovávač mumie přesto počítat s postihem. V úvahu připadá nejspíše obvinění z "nepatřičného zacházení s mrtvým tělem", což by bylo posuzováno jako přestupek.

Policejní mluvčí nedokázal podle německého deníku vysvětlit, co vedlo k tomu, že mužova mrtvola nezetlela, nýbrž zůstala zachována v mumifikovaném stavu. Rozhodně prý jde ale o "neobvyklý případ".