Peking v dubnu zveřejnil seznam stovky uprchlých podnikatelů a vládních úředníků, kteří převážně čelí obviněním z korupce a jsou hledáni v rámci operace Sky Net.

Čína nemá se Spojenými státy podepsanou dohodu o vydávání podezřelých osob a americké úřady v minulosti váhaly s pomocí při pronásledování hledaných Číňanů. Poukazovaly přitom na nedostatky v čínském právním řádu, netransparentní soudy a porušování lidských práv v Číně. Právě proto většina čínských uprchlíků mířila právě do USA, píše agentura AP.

Jang je prvním vydaným z těchto uprchlíků, o jejichž návrat z USA Čína usiluje. Celkem se na čínské území ze 100 hledaných podezřelých vrátila jen asi desítka; převážně je vydaly státy, které mají s Čínou přátelské vztahy.

Vstřícný krok Washingtonu přichází před státní návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Spojených státech. Očekává se, že Si přicestuje 22. září do Seattlu a poté se vydá do Washingtonu a New Yorku, kde by měl 28. září pronést projev před Valným shromážděním OSN.