Policie nasadí i vrtulník, který bude monitorovat aktuální situaci v dopravě. "Je více než pravděpodobné, že na přejezdech mezi jednotlivými rychlostními zkouškami bude provoz velmi hustý a krátkodobě budou hrozit i kolony pomalu popojíždějících automobilů. Nabádáme tedy řidiče ke zvýšené opatrnosti, neboť případná nehoda by na takovýchto úsecích mohla dopravu zcela ochromit," poznamenal Jaroš.

Policie i letos zřídila speciální linku 974 666 555, na které se řidiči od čtvrtka do neděle dozví o aktuálních problémech v dopravě. Od středy si mohou závodníci najíždět tratě jednotlivých rychlostních zkoušek. Policisté ale budou dohlížet na to, aby i oni dodržovali pravidla silničního provozu. "V minulosti muselo do peněženky sáhnout i několik soutěžních jezdců, kteří rychlost svých silných vozů nedokázali v běžném provozu uhlídat," uvedl Jaroš.

Řidiče čekají kvůli rallye uzavírky. Už ve čtvrtek bude od 22:45 do 01:30 uzavřeno centrum Zlína, aby si závodníci mohli vyzkoušet trať páteční městské rychlostní zkoušky. V pátek bude od 05:30 do 14:00 uzavřena silnice spojující obce Pohořelice a Komárov. "Uskuteční se zde kvalifikační rychlostní zkouška a shakedown, po jehož ukončení se veškerá pozornost soustředí do Zlína," doplnil policejní mluvčí.

V souvislosti s noční městskou rychlostní zkouškou bude centrum města pro běžnou dopravu v pátek uzavřeno od 17:45. "S otevřením trati počítáme okolo půlnoci. Posádky vyrazí na městský okruh dlouhý asi tři kilometry z ulice Vodní. Přes ulici Gahurovu přijedou do bývalého svitovského areálu a přes autobusové nádraží, ulici Gahurovu a Tyršovo nábřeží zpět na ulici Vodní," popsal trasu Jaroš.

Policie doporučuje divákům, kterých rallye každoročně přiláká desítky tisíc, aby se nesnažili přijet do centra města automobilem. Možnosti k parkování budou omezené. "Je tedy výhodnější nechat vozidlo na některém z parkovišť na okraji města a do centra přijet městskou hromadnou dopravou," doplnil Jaroš. Autobusové nádraží bude dočasně přesunuto do Hradské ulice.

V pátek bude omezena i železniční doprava. Osobní vlaky budou podle mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové od 18:30 do 23:20 nahrazeny autobusy a bude omezen přístup k nádraží Zlín - střed. Cestující budou vystupovat na zastávce Náměstí Práce. Systém náhradní autobusové dopravy připravila i Dopravní společnost Zlín - Otrokovice, která zajistí spojení sídliště Jižní Svahy se sítí MHD v centru města přes Prštné. Podrobnosti jsou na webu www.dszo.cz.