Vražda se stala 15. května ráno ve Velenovského ulici, kde policisté nalezli v garážích bytového domu zastřeleného muže. Krátce poté vyhlásili pátrání po pachateli činu Lukáši Borovanovi, jehož tělo objevili po šesti dnech v nedalekém lesoparku u ulice Nad Meandry. Zastřelil se vražednou zbraní, a to den nebo dva po vraždě. Při domovní prohlídce v Borovanově bytě našli policisté paruky, nalepovací vousy, fotografie zamýšlených obětí i plánky, jak se k těmto lidem dostat. Místo činu si prý obhlížel od 12. května.

Policisté dnes připustili, že oběť i pachatel na sebe v uplynulých letech podali řadu oznámení, přičemž o poznání aktivnější byl v tomto směru Borovan. Trvají ale na tom, že v trestněprávní rovině Borovan nikdy nikomu, a tedy ani své budoucí oběti, nevyhrožoval. "Není tady žádná indicie, která by směřovala k nějakému ataku, obtěžování, stalkingu," uvedl Poláček. V minulosti se ambulantně léčil na psychiatrii se schizofrenními projevy a nespavostí.

Muži se znali z místa bydliště, Borovan na tohoto souseda podal už v roce 2012 trestní oznámení s tím, že ho muž pronásleduje, vulgárně mu nadává a umístil mu v bytě odposlechy. Policisté věc odložili s tím, že se skutek nestal.

Rodina pozdější oběti poté policii upozornila na to, že Borovan je držitelem zbraně, ačkoliv k tomu zřejmě není zdravotně způsobilý. "Policie nemá právní důvod a možnost k okamžitému odebrání zbraně, a to ani v době, kdy si myslí, že je to vhodné. Vždy musí proběhnout správní řízení, které je zdlouhavé," zdůraznil Poláček.

Borovan vlastnil dvě zbraně, zbrojní průkaz měl od roku 2005. Za posledních deset let na něj vzniklo celkem pět posudků, že je způsobilý nosit zbraň. V písemných poznámkách objevených v jeho bytě přitom vytrvale rozebíral, že mu jeho budoucí oběť neustále ubližuje.

Podle Poláčka nevypracovala Borovanova praktická lékařka v roce 2013 posudek, o nějž ji policie několik měsíců žádala. Ačkoliv prý věděla, že muž trpí psychickými problémy, nesprávně se spolehla pouze na psychologické vyšetření od jiného lékaře, podle nějž byl muž k držení zbraně způsobilý. Policie poté na základě tohoto dokumentu dospěla k témuž závěru, což prý rovněž byla chyba. "Občanský zaměstnanec odboru služby pro zbraně, který řízení o osobní způsobilosti vedl, měl důsledněji trvat na předložení posudku," uzavřela nyní vnitřní kontrola.

Když pak letos Borovanovi končila platnost zbrojního průkazu, kladný znalecký posudek mu zhruba dva týdny před vraždou vystavila jiná lékařka, která neměla příslušnou atestaci a ani nepožádala mužova nového praktického lékaře o předložení zdravotní dokumentace. Budoucí oběť se přitom krátce předtím obrátila na policii a vyjádřila obavu o svůj život. Muž poukazoval na tragédii v Uherském Brodě, při níž psychicky nemocný útočník zastřelil v restauraci osm lidí a poté spáchal sebevraždu. Tvrdil, že v roce 2014 Borovan opět konfrontoval nejen jej, ale i jeho přítelkyni.

Policie bude počínání lékařek dále prošetřovat, kromě toho také podá podnět k ministerstvu zdravotnictví a k České lékařské komoře.