Kromě 1,8 milionu korun chce matka ženy ještě 1,2 milionu jako náhradu škody. Případ řeší obvodní soud a projednání je podle jejího advokáta Václava Lásky zatím přerušené. Čeká mimo jiné na to, jak žalobu posoudí dnešní městský soud.

Podle žaloby policistka své matce dávala 5000 korun měsíčně ze svého platu a plánovala jí pomáhat i nadále. Žena proto žádá, aby jí ministerstvo vyplatilo částku, kterou by jí dcera poskytla jako příspěvek po následujících 20 let.

Policistka z pražské hospodářské kriminálky se zastřelila v červenci 2010 ve své kanceláři služební zbraní. Důvodem byla šikana a sexuální obtěžování, které později potvrdily posudky soudních znalců z oboru psychiatrie. Žena ale byla podle nich emočně nestálá, trpěla depresemi a odmítala psychiatrickou léčbu, protože by ji to mohlo pracovně poškodit. Její čin byl prý výsledkem zkratkovitého chování.

Dlouhotrvající šikanu musela žena snášet ze strany jejího přímého nadřízeného Petra Buriana. Údajně k tomu přispěla i neochota dalších nadřízených situaci řešit. Situací se po smrti mladé ženy zabývala policejní inspekce, která dospěla k závěru, že Burian policistku opravdu obtěžoval. Podle ní se však nedopustil trestného činu, ale pouze kázeňského přestupku. Nadřízený mu tak snížil na dva měsíce plat o pět procent.

Podle žaloby Burian častoval policistku narážkami se sexuálním podtextem a urážel ji. Následně s ní navázal vztah, ale pouze proto, aby demonstroval svoji dominanci a mohl se ženou manipulovat. V té době si již stěžovala na nepřístojné chování svého nadřízeného.

V dopisu na rozloučenou napsala, že se cítila strašně bezmocná. Dala prý Burianovi svou práci i sebe, jí samotné tak nezbylo nic. Svou situaci popsala slovy zneuctění a prohra.