Útok se podle obžaloby uskutečnil 26. února 2012 krátce po 02:00 v noci. Podle žalobce se Poláček a Kopecký na činu předem dohodli. Kopecký u benzínové stanice v Aši natankoval 2,4 litru benzinu, poté si po cestě k ubytovně opatřili skleněné láhve. Ve sklepě v bydlišti Kopeckého rodičů vzali hadry na knoty a zhotovili dvě zápalné láhve.

Prostor kolem jediných funkčních dveří do ubytovny polili podle spisu benzinem, poté vhodili zapálené láhve. Kopecký do okna bytu, v němž byl sluchově postižený muž, Poláček do druhého bytu se dvěma obyvateli. Vzniklý požár se podařilo obyvatelům uhasit, nebyli zraněni. V době útoku se v ubytovně nacházelo deset dospělých a osm dětí.

Další obžalovaní se zapojovali tak, že pomáhali vyrábět předměty propagující nacismus, distribuovali nahrávky nacistických kapel, vyzývali k násilí a výcviku proti Romům, podněcovali k činnosti radikální organizace Blood & Honour Division Bohemia, sháněli nové členy, ale také například posprejovali fasádu pravoslavného chrámu v Mariánských Lázních i další domy, dále v Praze podpálili objekt, v němž se podle jejich informací scházeli "levičáci" a další. Hrozí jim až desetileté tresty.

Celou obžalobu, jež má 11 bodů, četl dnes státní zástupce zhruba hodinu. Někteří z obžalovaných po celou dobu schovávali svou tvář. Jejich výslechy zaberou soudu v Plzni celý tento týden, přičemž Poláček a Kopecký přijdou na řadu v úterý a ve středu. Podle zatím dostupných informací oba ke žhářskému útoku v minulosti na policii uvedli, že jej spáchali v opilosti.

U soudu dnes vystoupil také jeden ze zástupců poškozených. Po Kopeckém, Poláčkovi a Janu Balíkovi, který je označován za českého vůdce organizace, žádá pro čtyři své klienty náhradu škody vždy 100.000 Kč, pro pátou klientku částku milion Kč. Náhradu přes milion žádá také pojišťovna kvůli vyhořelému pražskému objektu.