Soud se v roce 2011 částečně vyslovil ve prospěch Ruska, když rozhodl, že ruské úřady nechtěly Jukos "záměrně zničit", současně však konstatoval, že Rusko porušilo právo na majetek a tři články konvence o lidských právech. Dnes rozhodl, že kromě výše zmíněného odškodného musí Moskva zaplatit rovněž 300.000 eur (8,3 milionu Kč) za soudní náklady a výdaje.

Podle ruského ministerstva spravedlnosti je rozhodnutí soudu v případu Jukos nespravedlivé a zaujaté. Rusko má nyní tři měsíce na to, aby se odvolalo, uvedlo ministerstvo. "Ministerstvo spravedlnosti nepovažuje tento verdikt za příklad spravedlivého a nestranného přístupu při posuzování právních a skutkových okolností případu," citovala z prohlášení ministerstva agentura Interfax.

"Zprávu jsme přijali s obrovským potěšením, jde o nevídané rozhodnutí, soud ještě nikdy neuložil zaplacení tak velké sumy," uvedla pro agenturu Reuters Olga Pispanenová, mluvčí Michaila Chodorkovského. Jukos byl svého času největší soukromou ropnou společností v Rusku a kontroloval jej právě ruský oligarcha a oponent Kremlu Chodorkovskij. V procesu, který byl mnohými označován za politicky motivovaný, ho odsoudili na 14 let do vězení za zpronevěry a daňové úniky. Na svobodu se dostal po deseti letech, když mu prezident Putin loni v prosinci udělil milost.

"Stanovená částka je v souvislosti s lidskoprávní oblastí naprosto neslýchaná," okomentoval verdikt Jan Kleinheisterkamp, profesor práv z prestižní Londýnské ekonomické školy (LSE). "1,9 miliard eur je obrovská suma, když vezmeme v úvahu odškodné, o kterých Evropský soud pro lidská práva již rozhodl," dodal.

Stížnost ke štrasburskému soudu byla podána jménem všech bývalých akcionářů Jukosu, kterých je údajně okolo 55.000.

Rozhodnutí štrasburského soudu padlo jen pár dní poté, co o odškodnění bývalých akcionářů Jukosu rozhodoval i arbitrážní soud v nizozemském Haagu. Ten konstatoval, že úředníci podřízení prezidentu Vladimiru Putinovi zmanipulovali právní systém s cílem nechat firmu zbankrotovat. A rozhodl o odškodném ve výši 50 miliard dolarů (přes bilion Kč) pro pět bývalých akcionářů firmy.