Odškodné se skládá ze zhruba čtyř milionů bolestného a z více než 26 milionů, které žádala rodina jako náhradu za ztížení společenského uplatnění syna. Podle soudkyně Andrey Dobřichovské Gedeonové nedostal chlapec šanci začít žít běžný život a částka je přiměřená. Hluché, slepé a ochrnuté dítě krmí rodiče pomocí břišní sondy.

Zmocněnec rodičů Antonín Tunkl původně žádal 18 milionů korun, po revizním posudku, který podle bodového hodnocení vyčíslil odškodné na tři miliony korun, ale částku zvýšil a soud ji dnes uznal. Tunkl novinářům po jednání řekl, že je ochotný se sejít k dalšímu jednání a přistoupit i na nižší částku.

Další právní postup nemocnice zatím neupřesnila. Její mluvčí Lukáš Matýsek uvedl, že vedení vyjadřuje lítost nad případem a uznává, že rodina má právo na odškodnění. O dalších krocích rozhodne po obdržení písemného vyhotovení rozsudku.

Nemocnice se podle Tunkla zachovala nezodpovědně a porod nebyl veden správně. Tunkl před soudem hovořil o šlendriánu a špatné organizaci práce na porodnickém oddělení vinohradské nemocnice. Zástupce nemocnice tato tvrzení odmítl a požadovanou částku označil za nepřiměřenou. Přijatelné by podle něj bylo zhruba deset milionů korun.

Soud se již dříve zabýval trestní odpovědností devětadvacetiletého lékaře. Podle obžaloby nereagoval na záznamy, které měřily ozvy plodu a jejichž výsledky naznačovaly komplikace. Tím údajně spáchal těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho povolání. Soud ale loni v březnu lékaře osvobodil, neporokázalo se, že skutek spáchal. Dítě nakonec vytáhla kleštěmi jiná lékařka, podle revizního posudku ale měla jednat důrazněji - rozhodnout dříve o tom, že dítě je třeba přivést na svět buď císařským řezem, nebo vytáhnout kleštěmi.

Uvedených 30,3 milionu korun by bylo nejvyšší částkou vysouzenou v podobné souvislosti. Dosud nejvíce, 18 milionů korun, přiznal Krajský soud v Plzni v dubnu 2008 ochrnuté matce dvou dětí z Horního Slavkova na Sokolovsku. V sokolovské nemocnici jí v roce 2003 lékaři vstříkli kontrastní látku, na kterou byla zřejmě alergická. Upadla do komatu a je ochrnutá. Sumu zaplatil kraj.

V roce 2007 pak Prostějovská nemocnice zaplatila odškodné 16,5 milionu korun manželům z Prostějovska za pozdní resuscitaci jejich syna. Novorozenému chlapci se na čas zastavilo srdce, přestal dýchat a utrpěl nevratné poškození mozku.