Děvčátko tehdy našel v kontejneru na odpadky kolemjdoucí. Bylo značně podchlazené, ale přežilo a nemá podle dnešních výpovědí žádné následky. Bylo svěřené pěstounům z Plzeňska.

Státní zástupce Martin Rykl navrhl senátu trest na dolní hranici trestní sazby, tedy 15 let. Podle něj šlo o promyšlený čin. "Pokud by chtěla, aby dítě někdo našel, neodložila by ho v uzavřené igelitové tašce," uvedl. Podle něj se nezachovala jako matka novorozence, nesnažila se dítě oživit, uklidila byt a tvářila se, jako by se nic nestalo.

"Zproštění obžaloby navrhuji kvůli tom, že ona nevěděla, že to dítě je živé, když ho dávala do kontejneru. Takže její úmysl nesměřoval k zabití," uvedl obhájce Jan Blažek. Podle něj výpovědi potvrdily, že žena měla s dětmi dobrý vztah a starala se o rodinu.

Před senátem dnes promluvila poslední svědkyně, která bydlí v Chebu v panelovém bytě nad obžalovanou. "Říkala, že se na dítě s přítelem těší. Že pokud by to byla holčička, tak si ji nechají," uvedla důchodkyně. Podle ní s přítelem "hodně pili alkohol a brečeli jim tam děti a nedalo se spát". Druhý den po nálezu dítěte prý svědkyni řekla, že si dítě nechala vzít a "chovala jako by se nic nestalo". Vše ale mladá žena odmítla. Děti chodily podle svědkyně čisté a s přítelem se nehádali.

"Nesouhlasím s tím, že jsem miminko chtěla zabít. Nikdy bych to neudělala. Opravdu jsem si ho přála a dodneška máme doma pro něj nějaké věcičky, postýlku a kočárek. Nikdy bych svým dětem neublížila," uvedla dnes obžalovaná v závěrečné řeči, při níž plakala. Dodala, že už měli s přítelem pro holčičku připravené jméno.

Žena porodila na záchodě. Prý zjistila, že rodí, až když z ní plod vycházel. Detaily si nevybavila. Soudu několikrát zopakovala, že neslyšela žádný křik a necítila pohyb. Podle ní na záchodě ten den nešla elektřina a bylo tam přítmí. Žena už má tři děti, devítiletého chlapce a tříletá dvojčata. Večer po události příteli řekla, že si musela dítě nechat vzít, protože se nevyvíjelo. Před soudem opakovala, že se strašně bála toho, že v ruce drží mrtvolku. Miminku, které měřilo 44 centimetrů a vážilo 2,26 kilogramu, neodborně oddělila pupeční šňůru, vložila jej do igelitové tašky, poté spolu s odpadky do druhé igelitové tašky a vše vhodila do kontejneru na domovní odpad před domem.

Žena nebyla po celou dobu těhotenství u gynekologa. Druh obžalované v přípravném řízení uvedl, že se původně bavili o potratu, později se ale domluvili, že si dítě nechají. "Těhotenství netajila, přáli jsme si holčičku," uvedl. K události mu žena řekla, že "si to nechala vzít, protože se u plodu zastavil vývoj". Byla prý na zákroku, víc se o tom nebavili. "O děti se starala dobře, nechápu, co ji k tomu vedlo. Dle mého šlo o okamžitý zkrat, nic nenasvědčovalo, že to připravovala," řekl druh obžalované, otec dvojčat.

V Chebu funguje babybox, kam mohou matky dítě beztrestně odložit.