"Nejvyšší ocenění, které za svůj čin můžete získat, není zlatý záchranářský kříž, ale to, že si sami sebe můžete vážit. Protože to nejdůležitější, co v našem životě je, je právě sebeúcta. A já bych vám chtěl velice poděkovat za to, že jste svým činem naplnili svůj život," řekl vyznamenaným prezident.

V občanské kategorii dospělých byl zlatým křížem oceněn Jan Tyburec, který při červnových povodních skočil do řeky Otavy zachránit dva mladíky, které vodní vír stáhl pod jez. Čestné uznání obdržel i Karel Kubovec, který Tyburcovi pomáhal vytáhnout jednoho z tonoucích. V kategorii mládeže byl vyznamenán sedmnáctiletý František Nový, který vytrvalou masáží srdce zachránil život svému otci.

"Byl jsem překvapen, že mě vůbec ocenili. Neměl jsem pocit, že jsem udělal něco hrdinského nebo záslužného. Mně připadalo, že jsem udělal běžnou věc, kterou by měl udělat každý člověk," řekl novinářům František, který dostal od hlavy státu navíc dort k blížícím se osmnáctým narozeninám. Dort s jednou svíčkou měl podle prezidenta Zemana symbolizovat jeden zachráněný život.

Základy první pomoci získal František ve škole a na dětském táboře. "Nakonec se to uplatnilo. Myslím, že bych to byl schopen zopakovat," poznamenal mladík, který studuje Střední průmyslovou školu Emila Kolbena v Rakovníku.

Z profesionálů byl oceněn Jan Žáček za zářijovou pomoc napadenému muži v Dobříši. Ze záchranářských kolektivů cenu obdrželi také dva policisté z Třebíče za statečnost při záchraně lidských životů v obci Štěměchy na Třebíčsku. Zlatý kříž za nejkurióznější čin obdrželi hasiči z Domažlic za záchranu pracovníka ostrahy skládky v Lazcích, který při kontrole areálu propadl až po krk do odkalovací jímky.

Cenu za výjimečný přínos pro záchranářství obdržel Jiří Pudil za dosažení výborné úrovně zdravotnické záchranné služby ve Zlíně, Zlatý záchranářský kříž za informační a osvětovou činnost převzala Česká televize za zpravodajství při loňských povodních.

Cenu mediálních partnerů získala šestiletá dívka z Plzně za to, že zachránila život matky trpící epilepsií díky své pohotové reakci. Zejména dokázala na lince 155 velmi dobře popsat stav matky a dále spolupracovat.

Ocenění generálního ředitele hasičů získali potápěči Ondřej Línek a Martin Pilát za červnovou záchranu tonoucího muže z řeky Rokytky. Policejní prezident ocenil policistu Jakuba Štaffa za záchranu dvou lidí z hořícího auta.

Celostátní soutěž o nejlepší záchranářský čin vyhlašuje každoročně časopis Rescue Report. Nejlepší činy jednotlivců či záchranářských týmů za uplynulý rok vybírá v několika kategoriích porota, v níž jsou zastoupeni profesionální záchranáři.