Soud řeší údajně neoprávněně vyplácené odměny ve dvou společnostech patřících Libereckému kraji. Podle obžaloby to bylo v rozporu se zákonem o střetu zájmů, neboť uvolnění členové krajského zastupitelstva nemají nárok na odměnu za práci v orgánech krajských společností.

Za účinkování v dozorčí radě českolipské nemocnice byly údajně protiprávně proplácené odměny bývalému radnímu pro ekonomiku Zdeňkovi Bursovi a jeho kolegovi pro sociální oblast Pavlovi Petráčkovi (oba ČSSD). Bursa dnes odmítl vypovídat, Petráček řekl, že smlouvu uzavíral v době, kdy jako radní odměnu za práci v dozorčí radě mohl pobírat a na změnu zákona o střetu zájmů ho nikdo neupozornil. Více než 200.000 korun už nemocnici vrátil.

V druhém případě s celkovou škodou 114.000 Kč se obžaloba týká všech radních a dvou manažerů společnosti Silnice LK. I v ní brali Petráček a Bursa odměny jako členové dozorčí rady, stejně jako bývalý radní pro dopravu Martin Sepp (ČSSD). Také Sepp peníze vrátil. "V té době jsem byl přesvědčen, že jsem žádný zákon neporušil," řekl před soudem.

Podle obžaloby vinu nesou i zbývající členové krajské rady, kteří smlouvy schválili, i lidé z vedení společnosti Silnice LK, kteří s nimi sepsali smlouvu. Eichler i další členové rady ale jakoukoli vinu odmítají. "Obvinění se mi zdá být absurdní, hlasoval jsem pro neadresný materiál," prohlásil bývalý hejtman. Rada v září 2011 schvalovala jen dvě vzorové smlouvy pro předsedu a pro členy dozorčí rady beze jmen.

Podle bývalých radních bylo na vedení firmy Silnice LK, aby posoudilo, zda tam není rozpor se zákonem. "Odpovědnost je na účastnících smlouvy," řekl bývalý radní pro zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD). Sám se s tím setkal v českolipské nemocnici, když se stal členem dozorčí rady a předložili mu smlouvu s odměnou. "Upozornil jsem je, že na to nemám nárok a smlouvu podepíšu, když u odměny bude nula," dodal.

Vinu odmítá i tehdejší předseda představenstva firmy Silnice LK Jan Bergler. Podle něj postupovali v souladu s rozhodnutím valné hromady představované radou kraje. "Nebylo mi známo, kdo je uvolněný radní nebo zastupitel. Bylo to na valné hromadě, která určovala výši odměn," uvedl u soudu. Podle něj bylo složení dozorčí rady známé od konce května 2011, vzor smluv a výši odměn radní schválili o čtyři měsíce později. Podle Berglera do smluv doplnili jen jména a další osobní údaje.

Podle obžaloby se v případu odměn u českolipské nemocnice Bursa a Petráček dopustili podvodu. Počínání všech obžalovaných u odměn ze společnosti Silnice LK žalobkyně kvalifikovala jako porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Policie dříve prověřovala také vyplácení odměn v Krajské nemocnici Liberec. Obvinila libereckou primátorku Martinu Rosenbergovou (ČSSD), ředitele nemocnice Jiřího Veselku a krajského radního Bursu. Státní zástupce však v tomto případě stíhání před rokem zastavil.